ES literatūros premija skirta rašytojai D. Opolskaitei | Diena.lt

ES LITERATŪROS PREMIJA SKIRTA RAŠYTOJAI D. OPOLSKAITEI

Lietuvių rašytojai Dainai Opolskaitei už novelių knygą „Dienų piramidės“ skirta Europos Sąjungos (ES) literatūros premija, pranešė knygą išleidusi leidykla „Tyto alba“

Rašytojai premija įteikta trečiadienio vakarą Briuselyje. R. Opolskaitė tapo ketvirtąja lietuvių rašytoja, gavusia prieš dešimtmetį įsteigtą prestižinę premiją.

„Dienų piramidės“ dalyvauja ir metų knygos rinkimuose Lietuvoje.

Pastaraisiais metais rašiusi paaugliams, knygą suaugusiems autorė išleido po 18 metų pertraukos. Pasak leidyklos, šią novelių knygą įvertinusi komisija akcentavo, kad tai klasikinis smulkusis žanras, kur autorė meistriškai rutulioja veiksmą ir pasveria kiekvieną žodį.

„Tikiuosi, kad ši knyga suteiks novelėms populiarumo. Novelė – kondensatas, suduodantis smūgį. Ne kiekvienas yra tam pasirengęs. Pati esu patyrusi, kokį smūgį gali suduoti novelė. Ta būsena pagauna ir supranti, kad teksto jėga glūdi labai nedidelėje teksto apimtyje“, – pranešime spaudai teigia D. Opolskaitė.

Anot leidyklos, rašytojos novelėse kasdienybė, niūrios egzistencinės nuotaikos persipina su maginiu realizmu. Vaikų ir tėvų, šeimos, vyro ir žmonos santykiai subtiliai niuansuoti, pasakojimas paremtas netikėtai į dienos šviesą išnyrančiais psichologiniais veiksniais, žmogaus būsenos virsmus lydi ryškios, įsimenančios aplinkos, gamtos, buities detalės, spalvos ir kvapai.

ES literatūros premijos tikslas – atkreipti dėmesį į literatūros talentus visoje Europoje, šiuolaikinę Europos literatūrą bei kalbinį paveldą. Premijos laureatai apdovanojami piniginiu prizu, jų knygos verčiamos į kitas kalbas, pristatomos tarptautiniuose renginiuose.

D. Opolskaitės „Dienų piramidėmis“ jau susidomėjo ir išleisti ketina Vengrijos, Kroatijos, Serbijos, Makedonijos ir Bulgarijos leidėjai.

ES literatūros premija teikiama nuo 2009 metų. Ją dar yra gavusi Laura Sintija Černiauskaitė (2009), Giedra Radvilavičiūtė (2012) ir Undinė Radzevičiūtė (2015).

Šiemet drauge su D. Opolskaite ES premiją atsiėmė dar trylika rašytojų.

GALERIJA

  • ES literatūros premija skirta rašytojai D. Opolskaitei
  • ES literatūros premija skirta rašytojai D. Opolskaitei
  • ES literatūros premija skirta rašytojai D. Opolskaitei
  • ES literatūros premija skirta rašytojai D. Opolskaitei
J. Ludavičienės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS