Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje dovanoja bičių avilį Bitininkystės muziejui | Diena.lt

EUROPOS KOMISIJOS ATSTOVYBĖ LIETUVOJE DOVANOJA BIČIŲ AVILĮ BITININKYSTĖS MUZIEJUI

  • 1

Europos Komisijos (EK) atstovybė Lietuvoje penktadienį pranešė dovanojanti bičių avilį Bitininkystės muziejui.

Jį perduoti ketinama Ignalinos rajone, Stripeikių kaime, medkopio pabaigos šventės „Ulioja bitelė“ metu, kitą savaitę švenčiant Žolinę.

Šiuo įvykiu siekiama pažymėti Europos Sąjungos pastangas apsaugoti bites ir pabrėžti jų svarbą aplinkosaugos kontekste ir kasdieniniame gyvenime.

„Europos Sąjungoje yra apie 20 mln. bičių avilių, kuriuose kasmet pagaminama 275 tūkst. tonų medaus. Bitės atlieka milžinišką darbą rinkdamos nektarą. Šių gyvūnų vaidmuo taip pat yra neįkainojamas išnešiojant žiedadulkes. Išnykus bitėms ir kitiems apdulkintojams sugriūtų mūsų planetos ekosistemos bei visiškai pakistų žmonijos kasdienybė“, – sakė Komisijos atstovybės vadovas Marius Vaščega.

EK teigimu, pastaraisiais dešimtmečiais apdulkinančių vabzdžių įvairovė ir gausa labai sumažėjo, o daugeliui iš jų gresia išnykimas. Dėl to kyla pavojus ekosistemų veikimui, taigi ir nuo jų priklausančiai ekonominei veiklai, žmonių gerovei ir apsirūpinimui maistu. Bendrijoje nyksta kas trečia bičių, drugių ir žiedmusių rūšis.

Tokių neigiamų tendencijų priežastys: aplinkos tarša, invazinės rūšys, ligos, žemės naudojimo keitimas ir buveinių nykimas, intensyvus žemės ūkis ir pesticidų naudojimas, klimato kaita.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

alis...

dėl aplink suartų laukų teko atsisakyti bitininkystės... nebėra natūralių ganyklų bitelėms...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS