A. Fauci Nacionaliniam Amerikos istorijos muziejui padovanojo asmeninį viruso modelį | Diena.lt

A. FAUCI NACIONALINIAM AMERIKOS ISTORIJOS MUZIEJUI PADOVANOJO ASMENINĮ VIRUSO MODELĮ

Pagrindinis JAV prezidento patarėjas pandemijos klausimais Anthony Fauci (Entonis Faučis) Smithsono (Smitsono) Nacionaliniam Amerikos istorijos muziejui padovanojo savo asmeninį COVID-19 sukeliančio viruso 3D modelį.

Muziejus antradienį pagerbė A. Fauci Didžio amerikiečio medaliu.

„Dr. Fauci per daugiau kaip penkis tarnybos dešimtmečius padėjo išgelbėti milijonus gyvybių, prisidėjo prie gydymo ir mūsų supratimo apie užkrečiamąsias ir imunines ligas, – sakė muziejaus direktorė Anthea M. Hartig (Antėja M. Hartig). – Jo humaniškumas ir atsidavimas išties parodo, ką reiškia būti didžiu amerikiečiu.“

Muziejus paprašė A. Fauci padovanoti kokį nors asmeninį, pandemiją žymintį daiktą ir jis nusprendė atiduoti mėlynos ir oranžinės spalvų modelį, naudotą aiškinant viruso ypatybes per dešimtis interviu.

Modelis buvo išspausdintas 3D spausdintuvu ir vaizduoja, anot muziejaus, „įvairius SARS-CoV-2 viriono komponentus, įskaitant „dyglių“ baltymą“. Virionas yra viruso forma, galinti išgyventi už ląstelės ribų ir užkrėsti gyvas ląsteles.

A. Fauci savo naująjį medalį pademonstravo vaizdo ryšiu antradienį vakare ir sakė, kad tai ypatinga garbė.

„Metai buvo baisūs daugeliu atžvilgių, – sakė jis. – Po kelių dešimtmečių žmonės kalbės apie šią mūsų patirtį.“

80 metų A. Fauci yra Nacionalinio alergijos ir užkrečiamųjų ligų instituto (NIAID) direktorius. Jis buvo dažnai į šoną nustumiamas ankstesnio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos atsako į pandemiją „veidas“ ir liko kaip svarbus prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) patarėjas.

Didžio amerikiečio medalis buvo įsteigtas 2016 metais. Tarp anksčiau juo apdovanotų asmenų yra buvę valstybės sekretoriai Madeleine Albright (Madlena Olbrait) ir generolas Colinas Powellas (Kolinas Pauelas), teniso žvaigždė Billie Jean King (Bili Džin King), muzikantas Paulas Simonas (Polas Saimonas).

2008 metais tuometinis prezidentas George'as W. Bushas (Džordžas V. Bušas) apdovanojo A. Fauci prezidento Laisvės medaliu – aukščiausiu Amerikos civiliniu apdovanojimu – už dešimtmečių darbą nuo pat pirmųjų AIDS krizės dienų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS