Fotomenininkas R. Požerskis mini 70-metį | Diena.lt

FOTOMENININKAS R. POŽERSKIS MINI 70-METĮ

  • 4

Fotomenininkas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, VDU profesorius Romualdas Požerskis mini 70-metį.

„Esame dėkingi Jums už Jūsų savitu braižu pažymėtas ir ateičiai išsaugotas Lietuvos kasdienybės ir švenčių akimirkas, krepšinio pergales, mūsų šalies žmonių veidus ir būsenas, taip pat svarbių istorinių įvykių vaizdus“, – rašoma valstybės vadovo Gitano Nausėdos sveikinime.

Pasak prezidento, R. Požerskis savo unikaliu, humanizmo persmelktu kūrybos stiliumi įsitvirtino tarp garsiausių Lietuvos fotografijos mokyklos atstovų, garsinančių Lietuvą visame pasaulyje.

Šalies vadovas palinkėjo menininkui jaukiai paminėti savo gražią šventę esant geros sveikatos ir apsuptam brangių žmonių.

„Jūsų skvarbi akis geba pastebėti reikšmingiausias detales ir padeda pamatyti jas kitiems. Ką Jūsų objektyvas befiksuotų – sovietinę vaikų ligoninę, lietuvišką kaimą, Nevados dykumą ar spalvingo Bangladešo kasdienybės vaizdus, – kiekvienas kadras pilnas žmogiškumo ir įvairiapusio gyvenimo grožio. Dėkoju už Jūsų talentingus darbus ir linkiu Jums sveikatos bei nesibaigiančio kūrybinio polėkio“, – sakoma premjerės Ingridos Šimonytės sveikinime.

„Savo fotografijose, kurių esate sukaupęs labai didelį archyvą, fiksavote ne tik žmones, bet ir mūsų valstybei svarbius įvykius, lietuviškas šventes, taip pat kasdienį žmonių gyvenimą bei jo reiškinius. Jūsų atsidavimas vienai ar kitai temai lemia jos gilų, visapusišką atskleidimą – tai įrodo Jūsų fotografijų ciklai, sulaukę pripažinimo Lietuvoje ir užsienyje. Į kasdienybę žvelgdamas iš egzistencinės perspektyvos savo darbuose perteikiate plačią emocijų amplitudę, stiprinate kolektyvinės atminties, lietuviškosios tapatybės jausmą. Linkiu Jums ir toliau tęsti tą svarbią fotografinę misiją, kuriai paskyrėte savo gyvenimą“, – sako kultūros ministras Simonas Kairys.

R. Požerskis pažįstamas ir vertinamas dėl tokių žinomų fotografijų ciklų, kaip „Atlaidai“ (1974–2001), „Lietuvos senamiesčiai“ (1974–1985), „Paskutinieji namai“ (1983–1990) ir kitų darbų, kuriuose sujungė reportažinį kūrybos metodą, humanistinį pasaulėvaizdį ir ekspresyvią vizualinę formą.

GALERIJA

  • Fotomenininkas R. Požerskis mini 70-metį
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

.

Sovietinis inteligentas-tokių jau vis mažiau.

Ksenofontas

Šaunuolis Romas, įdomus ir talentingas žmogus

Aleksandrovičius pasistatė

Kaip VDU propesorius pasistatė namą botanikos sode?Ar mažai to sodo tik saviems?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS