Fotoparoda veda į Pažadėtąją žemę | Diena.lt

FOTOPARODA VEDA Į PAŽADĖTĄJĄ ŽEMĘ

Klaipėdietis fotografas, knygų leidėjas ir aistringas keliautojas Antanas Stanevičius į parodą „Šalom, Izraeli!“ sudėjo tik nedidelę dalį savo įspūdžių iš Pažadėtosios žemės.

Nors žmogus savo esme yra keleivis, tačiau tauta turi turėti savo namus, juolab kai jie - Dievo Pažadėtoji žemė, įsitikinęs fotografijų autorius.

„Daug tautų, netekusių žemės po kojomis, išnyko kaip dūmas, palikdamos tik savo vardą, o gal ir nieko. Kai kurios ir savo žemėje sklaidosi, tirpsta. Tokį nejaukų jausmą šiandien patiriame mes, lietuviai, - dalijosi mintimis A.Stanevičius prieš vernisažą. - Aukščiausias idealizmas, stipriausio tikėjimo jėga - ir po dviejų tūkstančių metų tauta sugrįžo į namus. Žydų tauta - amžinoji tauta. Smagu ir gražu ją matyti Izraelyje taip vaisingai įsikūrusią, taip besidžiaugiančią savo tėvynės stogu - iki skausmo mėlynu dangumi.“

Pasak fotomenininko, Izraelyje maga ir smagu fotografuoti: „Kur pažvelgsi - visur emocijų, istorijų ir kultūros prisisunkę Šventosios Žemės klodai, visur smagūs ir darbštūs žmonės, kažkokiu būdu apsipratę su pavojais. Esti šiandien Pažadėtoje žemėje ir tikro skausmo, ir tikro kraujo praliejimo, ne vien naujakurystės džiaugsmo. Tačiau sušaudytos Jeruzalės sienos nutūptos romių balandžių, kurie turėtų simbolizuoti taiką”.

A.Stanevičiaus teigimu, žydų ir lietuvių tautų istorinis kelias labai skirtingas: „Žydus Dešimt Dievo Įsakymų pasiekė XV amžiuje prieš Kristų, o lietuvius - XIII a. po Kristaus. Tačiau abiem tinka tie patys žodžiai: tremtys, gimtosios kalbos ir papročių draudimas, genocidas, atgimimas, kova už laisvę ir prisikėlimas. Amžių glūdumoje abi buvusios garsios tautos ilgai neturėjo laisvės ir savo valstybės, o žydai neturėjo net savo žemės. Dabar, ačiū Dievui, abi turi savo namus - savarankiškas valstybes. Jose be baimės žmogus gali būti toks, koks gimęs, būti savimi. Septintą šimtmetį lietuvių ir žydų tautos gyvena šalia. Prieš 60 metų žydai Pažadėtoje žemėje iškėlė savo valstybės - Izraelio - vėliavą. Tai ir žydų tautos, ir viso pasaulio pergalė už atkuriamą  istorinį teisingumą”.

Fotografui neišdildomą įspūdį Izraelis paliko savo gyvenimo nusiteikimu: „Lietuvoje yra toks paprotys: pastačius namą, sunėrus stogo gegnes, iškeliamas pabaigtuvių vainikas. Izraelyje visur jaučiama tokio svarbų darbą ženklinančio vainiko nuotaika”.

O fotografijų paroda, pažerianti nepamirštamos kelionės į Pažadėtąją žemę įspūdžių, anot autoriaus, - tai ąžuolo šakos į pastatytos Izraelio valstybės vainiką.         

A.Stanevičiaus fotografijų parodos „Šalom, Izraeli!“ pristatymas - liepos 22-ąją, trečiadienį, 17 val. Klaipėdos apskrities viešosios Iievos Simonaitytės bibliotekos galerijoje „13L” (Herkaus Manto g. 25).

Vernisaže dalyvaus fotografijų autorius, prof. hab. dr. Stasys Vaitekūnas, Kretingos vienuolyno vyresnysis brolis kunigas Benediktas Jurčys, žurnalistė Gražina Juodytė. Renginyje muzikuos Elena Stanevičiūtė ir Saulius Auglys.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Inga

Neviskas ten taip grazu ir linksma kaip aprasyta. Izraeli atstate Palistenieciai uz menka atlyginima.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS