Freska perkelta ant drobės: B. Rutkausko paroda „Paslaptis. Iliuzija ir realybė“ | Diena.lt

FRESKA PERKELTA ANT DROBĖS: B. RUTKAUSKO PARODA „PASLAPTIS. ILIUZIJA IR REALYBĖ“

  • 1

Nuo kovo 24 d. veikia Broniaus Rutkausko tapybos paroda „Paslaptis. Iliuzija ir realybė“.

Naudodamas sudėtingą freskos perkėlimo ant drobės techniką, B. Rutkauskas kuria savitus, senajai klasikinei Vakarų Europos tapybai artimus kūrinius – puošniais drabužiais apsirėdžiusių moterų portretus, istorinio konteksto kupinus natiurmortus, reikalaujančius gyvo daikto studijavimo, kuris padėtų užfiksuoti gyvumą bei realistiškumą, rodos, net besiveržiantį iš drobės.

Natiurmortai Lietuvoje eksponuojami pirmą kartą, prieš tai buvo eksponuoti tik Latvijoje. Kūriniai „Gėlės metaliniame inde“, „Gėlių puokštė“ nutapyti septynių stadijų tapybos technika, kuri reikalauja labai daug laiko, kruopštumo, šviesos ir erdvės pojūčio žaismo ir, anot menininko, suteikia daug žavesio. Menininkas dalijasi savo mintimis apie tai, kad natiurmortuose „įdomu šviesos ir medžiagiškumo studijavimas. Tai lėtas ir meditatyvus procesas. Kūrybinis procesas dažniausiai vyksta prie didelio lango dienos šviesoje, o ji labai gyva dėl nuolatinio judėjimo ar debesuotumo. Tad vyksta atsirinkimas, studijavimas, niuansų užfiksavimas ir pratęsimas“.

B. Rutkauskas gimė 1955 m. sausio 27 d. Vilkaviškyje. 1980 m. baigė LSSR valstybinį dailės institutą Vilniuje, įgijo dekoratyvinės dailės dailininko specialybę ir nuo tada dalyvauja įvairiose parodose, pleneruose, simpoziumuose. Kuria monumentaliosios tapybos srityje. Nuo 1980 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Nuo 2010 m. Lietuvoje surengė dešimt personalinių parodų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Rema

Nuostabūs darbai, esu sužavėta. Autoriui Broniui Rutkauskui nuoširdžiausi pagyrimai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS