Garbės daktaro vardas suteiktas smuikininkui G. Kremeriui | Diena.lt

GARBĖS DAKTARO VARDAS SUTEIKTAS SMUIKININKUI G. KREMERIUI

  • 0

Pirmadienį Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje inauguruotas garbės daktaras. Už išskirtinį indelį į pasaulio kultūrą, atvertus naujus šiuolaikinės muzikos horizontus ir Lietuvos vardo garsinimą, LMTA pagerbė žymų smuikininką Gidoną Kremerį.

Rygoje gimęs muzikantas griežti smuiku pradėjo jau ketverių, dar nebaigęs studijų Maskvos P. Čaikovskio konservatorijoje jau buvo tapęs tarptautinių konkursu laureatu. Nugalėjęs Niccolò Paganini konkurse Genujoje (1969 m.), gavęs I premiją bei aukso medalį P. Čaikovskio konkurse (1970 m.) smuikininkas jau koncertavo legendinėje Vienos Musikverein salėje, o jo atlikimas tapo pasauline muzikos sensacija.

„Šis menininkas tarnauja visai muzikai – tai, kuri reikalauja, atrodytų, žmogaus jėgas pranokstančio fenomenalaus tikslumo, ir tai, kuri atlikėjui dovanoja laisvę ir leidžia ją iš naujo kurti interpretuojant.“, – ceremonijos metu kalbėjo muzikologė, LMTA profesorė Gražina Daunoravičienė.

Gidonas Kremeris yra ženkliai prisidėjęs pire Baltijos šalių muzikinės kultūros plėtros. Kartu su Robertu Hurwitz‘u 1996 m. smuikininkas įkūrė Estijos, Latvijos ir Lietuvos jaunimo kamerinį orkestrą „Kremerata Baltica“. Pirmąkart kolektyvas koncertavo 1997 m. Rygos filharmonijoje. Orkestras dalyvavo Lokenhauzo, Dubrovniko, Gštado, Zalcburgo festivaliuose, gastroliavo Šiaurės ir Pietų Amerikoje. Nuo 1998 m. kasmet rengia kelis koncertinius turus po visą pasaulį.

„Noriu padėkoti Jums už parodytą dėmesį. Ši ceremonija yra gražiausia kokia gyvenime esu matęs. Ne veltui ji vyksta čia – Vilniuje. Šį miestą taip pat laikau savo namais, jis man labai brangus. Nors niekada nedėsčiau Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje esu betarpiškai susijęs su šia man svarbia vieta. LMTA man visada asocijuojasi su mano brangiu draugu ir kolega, deja neseniai išėjusiu Sauliumi Sondeckiu. Dalis orkestro „Kremerta Baltica“ susijusi su LMTA, tad mes visi esame viena darni muzikos šeima.“,  – ceremonijos metu kalbėjo G.Kremeris.

LMTA garbės daktarais, už nuopelnus Lietuvos ir pasaulio kultūrai bei  menui, yra tapę  –  smuikininkas Yehudi Menuhinas, dainininkas Stasys Baras-Baranauskas, marimbininkė Linda Maxey, dirigentas Saulius Sondeckis, violončelininkas Davidas Geringas, dirigentas Josifas Wallnigas, operos solistė Violeta Urmanavičiūtė-Urmana, muzikologas profesorius Vytautas Landsbergis ir teatro režisierius Eimuntas Nekrošius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS