Garsaus fotografo drama: iš jūros ištraukė skęstančias anūkes, žmonos – nebespėjo | Diena.lt

GARSAUS FOTOGRAFO DRAMA: IŠ JŪROS IŠTRAUKĖ SKĘSTANČIAS ANŪKES, ŽMONOS – NEBESPĖJO

  • 1

„Virš džiaugsmo pilnaties mirties šešėlis sklando“, – šie kažkada vienose Žemaitijos kapinėse perskaityti žodžiai garsiam fotografui Romualdui Požerskiui tapo lemtingi.

Praėjusią vasarą kūrėjas išgyveno skaudžią dramą – Baltijos jūroje jo ir anūkių akyse nuskendo žmona Virginija. Kaip tik tuomet, kai 39-erius metus kartu gyvenusi pora jau buvo ištvėrusi likimo siųstas negandas, įveikusi pagundas ir užauginusi du puikius vaikus.

„Tai buvo eilinė, saulėta diena, kurią leidome Latvijos Nidoje esančioje šeimos sodyboje. Virginija su anūkėmis ir jų drauge išėjo maudytis. Bangos buvo nedidelės, mergaitės žaisdamos šokinėjo per jas. Aš dar atsiliepiau į bičiulio Antano Sutkaus skambutį. Pasakiau: „Antanai, neturiu laiko kalbėtis, bėgu į jūrą, Virginija su mergaitėmis jau išėjo“. Sutkus paprašė perduoti jo simpatijai – taip vadindavo mano Virginiją – linkėjimų. Pasiėmiau fotoaparatą, kamerą ir nuskubėjau paskui. Dar spėjau nufotografuoti kelis kadrus. Neįtariau, kad jie bus paskutiniai...“ – sėdėdamas prieš LRT laidos „Gyvenimas“ kameras sunkiai žodžius rinko R. Požerskis.

Dar spėjau nufotografuoti kelis kadrus. Neįtariau, kad jie bus paskutiniai...

Po penkių minučių laimingas šeimos gyvenimas subyrėjo į šipulius. Išgirdęs klyksmus fotomenininkas puolė į jūrą – ištraukė vieną srovės pagautą anūkę, kitą, trečia mergaitė pati sugebėjo išsiropšti į krantą. Tačiau žmonos išgelbėti vyras nebespėjo.

„Bangos ritosi per galvą, dugnas slydo iš po kojų. Mačiau Virginijos akis, bet vieną akimirką ji dingo. Ieškojau ir neberadau“, – R. Požerskis prisiminė jautęsis tarsi siaubo filme.

Jūroje plūduriuojantį vyrą ištraukė anūkių pakviestas draugas. Kurį laiką fotomenininkas tiesiog gulėjo ant kranto negalėdamas pajudėti. Tarsi pro rūką girdėjo draugo žodžius, kad Virginija rasta, tačiau atskubėjusi greitoji padėti nebegalėjo. Kai pagaliau kojos ėmė klausyti, nuėjo prie žmonos, apsikabino ir liko gulėti.

„Šilta, graži diena, o Virginija guli negyva ir nėra žmogaus. Pasaulyje nėra nieko vertingesnio už gyvybę – pinigai, garbė, turtai, pasiekimai yra nieko verti. Tik gyvybė yra neįkainojama“, – lieja širdį garsus fotografas.

Išgyventi netektį R. Požerskiui padėjo darbas ir ypatingas ritualas, kurį R. Požerskis atskleis laidos „Gyvenimas“ žiūrovams jau šį vakarą, 19.30 val. per LRT TELEVIZIJĄ. Vedėjas Edvardas Žičkus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Žiūrėjau

ką tik tą laidą. Kodėl tokia žiauri lemtis tokiai darniai šeimai? Gyveno, džiaugėsi,svajojo ir akimirka apverčia viską negrįžtamai. Kodėl žmonės ,kurie gerai sutaria, likimas siunčia patį baisiausią išbandymą-netektį? Stiprus Romualdas žmogus,labai sunkiai,bet ramiai,be panikos išpasakojo.Kartais akyse kaupėsi ilgesio ašaros. Prisimenu pernai tą dieną,kada nuskendo jo žmona. Lyg ir tą pačią dieną nuskendo dar du vienos šeimos žmonės iš Panevėžio. Berods tėvas su sūnumi. Būkime visi šiemet atsargūs prie neramiosios jūros, kad neatsėlintų skaudus likimas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS