Gelgaudiškio dvare jau skamba muzikiniai penktadieniai | Diena.lt

GELGAUDIŠKIO DVARE JAU SKAMBA MUZIKINIAI PENKTADIENIAI

  • 0

Per Lietuvą ritasi vasaros muzikos festivalių banga, o zanavykų krašto architektūros perlu vadinamame dvare pirmąjį birželio penktadienį jau nuskambėjo pirmasis  „Muzikinių penktadienių Gelgaudiškio dvare“ koncertas.

Tai aštuntą kartą rengiamas festivalis, kurio programoje mėgstamą atlikėją, programą ras tiek klasikos, tiek modernios muzikos gerbėjas.

Birželį – net penki koncertai

Festivalio atidarymo koncertas klausytojų ir organizatorių nelepino geru oru, tačiau Kauno diksilendo grupė „DixXband“ ir šokėjų grupė „Swing Daiva“ gebėjo sukurti geros nuotaikos atmosferą. Koncerte skambėjo svingo, rokenrolo, boogie woogie bei vintage jazz stiliaus populiariausios melodijos. Tai, pasak atlikėjų, muzika sukurta laisvei, todėl atvirose erdvėse ji skamba geriausiai – tuo galėjo įsitikinti visi renginio dalyviai.

Antrąjį birželio penktadienį po dvaro skliautais skambės Kauno mišraus choro „Saluto“ atliekami lietuvių kompozitorių – K. Daugirdo, L. Abario, D. Zakaro, N. Sinkevičiūtės, R. Mitkaus, J. Naujalio, V. Klovos kūriniai, harmonizuotos lietuvių liaudies dainos. Koncerte dalyvauja tarptautinių ir respublikinių konkursų laureatas, Kauno muzikinio teatro ir LNOBT solistas Joris Rubinovas (bosas). Chorui ir solistui akompanuos Dalia Jatautaitė.

Įdomus muzikinis eksperimentas, apjungiantis baroko muziką ir džiazą, festivalio klausytojų laukia birželio 16-ąją. Išraiškinga muzikos sintezė žavi profesionalumu, žaismingumu, nuotaikingu atlikimu, netikėtomis interpretacijomis. Koncerto kulminacija – šešių dalių siuita fleitai, fortepijonui, kontrabosui ir mušamiesiems, kurioje susilieja du tarsi nesuderinami muzikos stiliai. Apie šį kūrinį sakoma, kad jis priverčia šviesti saulę...

Joninių vakarą Gelgaudiškyje viešės Lietuvoje ir užsienyje gerai žinomi atlikėjai – sopranas Dovilė Kazonaitė ir akordeonistas Laimonas Salijus, kurie  savo repertuare yra sukaupę nemažai puikių lietuviškų kūrinių. Tiesa, nemažą programos dalį sudaro ir prancūziška muzika.

Birželio 30 d. Gelgaudiškio dvaro publikai Vilniaus teatras „Arbatvakariai“ dovanoja premjerą – spektaklį koncertą „Namų dainos“. Pirmą kartą lietuviškai suskambės melodingosios žymaus lenkų kompozitoriaus Stanislavo Moniuškos „Namų dainyno“ dainos. Vilnius, kuriame kompozitorius praleido 18 gražiausių savo kūrybos ir meilės metų, jį įkvėpė ne tik sukurti šeimą, bet ir sukurti daugiau nei 700 dainų. Arbatvakaryje taip pat girdėsite Julijaus Slovackio ir Vladislovo Sirokomlės eiles.

Liepą klasiką vysis alternatyvus rokas

Liepos pirmasis penktadienis Gelgaudiškio dvare paženklintas bardų muzikos vakaru. Jį rengia Jurbarko bardų klubo nariai: Agnė Siriūnaitytė, Aridonas Daukša, Naglis Mačėnas, Rimas Liorančas ir Saulius Lapėnas. Liepos 14-ąją pianistė Eglė Kižytė-Ramonienė ir smuikininkė Silvija Vaitkevičiūtė kviečia pasiklausyti gražiausių smuiko ir fortepijono duetu atliekamų kūrinių, kurie buvo sukurti moterų kompozitorių ar vyrų kompozitorių kūrinių, dedikuotų moterims.

Liepos 21 dieną dvaro terasoje koncertą „trinktelės“ muzikos padangėje sparčiai kylanti alternatyvaus roko grupė „Mėlyna“, kurios nariai ir solistė Beata Beatričė Šiuikaitė yra kilę iš Šakių.

Liepos 28-ąją festivalio organizatoriai kviečia į koncertą „Dangiškieji akordai“, – dvare skambės subtilių muzikos instrumentų – arfos ir violončelės  skleidžiami garsai. Koncertuos Lietuvos ir užsienio publikai gerai pažįstamos seserys Elena ir Joana Daunytės.

Rugpjūtį – duoklė muzikos meistrams

Džiazo mylėtojus rugpjūčio pirmąjį penktadienį turėtų nudžiuginti vakaras su išskirtinio balso savininke Girmante Vaitkute. Dainininkė žavi klausytojus savo charizma, muzikalumu, lanksčiomis ir melodingomis improvizacijomis. Gelgaudiškyje jai akomponuos pianistas Paulius Zdanavičius bei trimitininkas Vytautas Skudas.

Sakralinės muzikos gerbėjus rugpjūčio 11 d. festivalio organizatoriai kviečia į Gelgaudiškio Šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčią, kur koncertuos vargonininkė Jurgita Kazakevičiūtė ir solistė Irena Zelenkauskaitė (sopranas). Rugpjūčio 18-ąją į Gelgaudiškio dvarą kviečia solistė Ona Kolobovaitė ir gitaros virtuozas Aurelijus Globys. Tai bus nepakartojama – romantiška ir aistringa muzikinė kelionė, kurios metu skambės flamenko, fado, džiazas, ispaniška, portugališka muzika.

Festivalio pabaigą vainikuos Vilniaus akordeonų orkestras  „Consona“ (vad. prof. Ričardas Sviackevičius). Tai kolektyvas, jau daugiau nei 25 metus išlaikęs vienintelio profesionalaus akordeonų orkestro Lietuvoje ir Baltijos šalyse statusą ir savo aktyvia veikla pelnęs pripažinimą Lietuvoje. Puikus kolektyvas, sukaupęs didžiulę patirtį, grojimo manierą, įspūdingai platų repertuarą, apimantį įvairias epochas ir žanrus koncertavęs beveik visose Europos šalyse. Orkestro puošmena – Agnė Stančikaitė, jaunosios kartos operos solistė.   

Festivalį „Muzikiniai penktadieniai Gelgaudiškio dvare“ iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, jį remia Šakių rajono savivaldybė. Tai šiuolaikinio žmogaus poreikius atitinkantis ir įvairioms socialinėms grupėms (skirtingo amžiaus, socialinę atskirtį išgyvenantiems asmenims, vaikams ir jaunimui) prieinamas projektas. Jis suteikia realią galimybę Marijampolės, Tauragės, Kauno ir kituose regionuose bei už jų ribų skleisti profesionalų meną, juolab, kad tose pačiose dvaro erdvėse vyksta ne tik koncertai, bet ir profesionalių dailininkų parodos.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS