J. Meko kolegos: jo meninis manifestas buvo pats gyvenimas | Diena.lt

J. MEKO KOLEGOS: JO MENINIS MANIFESTAS BUVO PATS GYVENIMAS

Jonas Mekas buvo pirmasis, supažindinęs visą Lietuvos kino kūrėjų kartą su laisve kine, pats jo gyvenimas buvo meninis manifestas, teigia kolegos režisieriai.

„J. Mekas yra milžiniška uola, tarsi pasaulis pats savyje. Jis yra viena iš esminių figūrų Amerikos nepriklausomame kine, padaręs didžiulę įtaką tiek vaidybiniam, tiek dokumentiniam kinui“, – BNS sakė režisierius Audrius Stonys.

Jis 1990-aisiais Niujorke, J. Meko namuose, kartu su Vytautu V. Landsbergiu, Arūnu Mateliu, Artūru Javdokimovu ir kitais lietuvių režisieriais viešėjo bemaž mėnesį. Anot A. Stonio, tuomet jauni lietuvių režisieriai turėjo galimybę susipažinti su gausiu menininko kino antologijos archyvu, valandų valandas diskutuoti apie kiną.

„Nuo ryto iki vakaro žiūrėjome filmus, kalbėjome su juo“, – prisiminė A. Stonys.

Režisierius atkreipė dėmesį, kad ilgą laiką Lietuvos publikai J. Mekas buvo geriau pažįstamas kaip poetas, žodžio, o ne kino kūrėjas.

Tai buvo polėkio žmogus, atsidavęs kūrybai kiekvieną akimirką.

„Bet tai, kad mūsų karta turėjo galimybę su juo susitikti, kad jis pasidalijo savo kūryba, padarė absoliučiai neišdildomą įspūdį, paveikė mūsų kūrybą. Jis buvo pirmasis, parodęs, kas yra kūrybos laisvė kine, parodė kino beribiškumą.  Jo įtaka visai mano kartai buvo milžiniška“, – teigė A. Stonys

Kino režisierė Ramunė Rakauskaitė, kaip pati sako, dar studijų metais pamilo J. Meką ir ne kartą pas jį lankėsi Niujorke. Pasak kino kūrėjos, J. Mekas į patį gyvenimą žiūrėjo kaip į kūrybą.

„Jis kaip žmogus, kaip asmenybė ir kaip menininkas, laisvas savo dvasia ir polėkiu, į gyvenimą žiūrėjo kaip į kūrybą. Jis ne kartą yra sakęs, kad jo namai – kultūra, poezija, menas. Man jis tuo brangiausias. Tai buvo žmogus – manifestas visu kuo: tuo, ką jis darė, tuo, ką jis sakė, kaip jis bendravo gerdamas vyną. Tai buvo polėkio žmogus, atsidavęs kūrybai kiekvieną akimirką“, – BNS sakė menininkė.

Režisierius Romas Lileikis tvirtino, kad J. Meko gelmė buvo jo paprastumas bei sugebėjimas pažadinti kūrybą ir visur matyti pradžią, galimybę eiti į šviesą ir džiaugtis gyvenimu.

„Jis pasiliks mums mūsų Mokytojas. Iš esmės mus vedė jo paprastumas ir išmintis, tikėjimas ne pabaiga, o visur esančia pradžia. Tai žmogus, kuris matė šį pasaulį atvirą, o ne uždarą“, – BNS sakė R. Lileikis.

Avangardinio kino kūrėjas, poetas ir publicistas J. Mekas mirė trečiadienio rytą savo namuose Niujorke, eidamas 97-uosius.

 

GALERIJA

  • J. Meko kolegos: jo meninis manifestas buvo pats gyvenimas
  • Audrius Stonys
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pavyzdis

Kaip šlamštu galima mulkinti visuomenę.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS