JAV vyksiančiame festivalyje „Burning Man“ – lietuvių kūrėjų debiutas | Diena.lt

JAV VYKSIANČIAME FESTIVALYJE „BURNING MAN“ – LIETUVIŲ KŪRĖJŲ DEBIUTAS

Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) Nevados dykumoje vyksiančiame festivalyje „Burning Man“ lietuvių kūrėjų komanda pirmąkart Lietuvos istorijoje pristato senovės baltų tikėjimo tradicijas menančią Degančio blukio interaktyviąją meninę instaliaciją.

Kelmas Blukis ilgiausią metų naktį būdavo velkamas iš kiemo į kiemą, iš kaimo į kaimą, o surinkęs bendruomenės rūpesčius ir negandas sudeginamas. Taip žiemos saulėgrįžos naktį protėviai švęsdavo pergalę ne tik prieš tamsą, bet ir prieš blogį, rašoma dalyvių pranešime.

„Pasitelkdami šiuolaikinį interaktyvų meną, bandome atgaivinti vieną įdomiausių, tačiau nepelnytai pamirštų lietuviškų papročių, turinčių ir mitologijos, ir kolektyvinių apeigų elementų“, - sakė „Burning Man“ atstovas Lietuvoje Giedrius Kavaliauskas.

„Burning Man LT“ bendruomenės pristatomame švytinčiame paviljone-kelme atgims senosios lietuvių tautodailės ir amatų tradicijos, susipins baltiškosios ir rytietiškosios filosofijų interpretacijos, vyks menininkų pasirodymai, parodos.

Į Blukio paviljoną užsuksiantys „Burning Man“ dalyviai ir lankytojai galės dalyvauti Fluxus molio ir keramikos dirbtuvėse, rengiamose Donato Jankausko (Duonis).

Perkusijos meistras Tomas Dobrovolskis festivalio dalyviams rengs perkusijos pasirodymus ir kūrybines dirbtuves, o Gintaras Sketerskas (DJ Subflu) ir Džiugas Bražiūnas (DJ Kim Wild) dykumos viduryje pristatys naktinį elektroninės muzikos seansą.

Jonas Dovydėnas Velokino instaliacijoje rodys lietuviškus filmus, panaudodamas energiją, gaunamą minant dviračių pedalus.  

Pirmąkart į festivalį „Burning Man“ su kurta interaktyvia menine instaliacija keliaujančių lietuvių komanda sulaukė išskirtinio festivalio organizatorių palaikymo. „Burning Man LT“ bendruomenės stovyklos, organizatorių nurodymu, įsikurs pačiame festivalio miesto centre. Be to, gautas leidimas dokumentiniam filmui kurti. 

Į rugpjūčio 29 d. prasidedantį  ir savaitę truksiantį festivalį „Burning Man LT“ nariai išvyksta rugpjūčio 21 d. 

Gairės: Burning Man
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS