„Keturi vėjai“ į Klaipėdą sukvietė kalvius iš Lietuvos ir užsienio | Diena.lt

„KETURI VĖJAI“ Į KLAIPĖDĄ SUKVIETĖ KALVIUS IŠ LIETUVOS IR UŽSIENIO

  • 0

Šį savaitgalį visi neabejingi kalvystei laukiami Klaipėdos kruizinių laivų terminale, kur rugpjūčio 9–11 dienomis vyks gražia uostamiesčio tradicija tapęs jau 7-asis tarptautinis kalvystės pleneras „Keturi vėjai“.

Varžysis ir žiūrovai

Jame priekalus kaitins kalviai iš Lietuvos ir iš užsienio – Latvijos, Ukrainos, Čekijos. Renginio organizatoriai asociacija Lietuvos kalvių sąjunga žada ir šiemet demonstruoti autentišką kalvystę po atviru dangumi ir džiuginti miestelėnus bei Klaipėdos svečius savo naujais darbais.

Kruizinių laivų terminalas aidės nuo kalviškų kūjų ir kalvių šurmulio. Kalviai sugalvojo ne vieną staigmeną. Be pagrindinės plenero užduoties – nukaldinti kompoziciją „Meilės medį“, vyks kalviškos ir žiūrovų varžytuvės.
Pirmoji plenero diena skirta kalviams. Penktadienį vyks plenero dalyvių registravimas asociacijos būstinėje, sutikimo vakaronė „Lino kalvėje“, atvirų kalviškų dirbtuvių montavimas Kruizinių laivų terminale.

Šeštadienį pleneras prasidės nuo konferencijos „Ryžių malūno“ restorane. Svečiai iš užsienio pasakos apie savo šalies kalviškas tradicijas, nuveiktus darbus, aptars amato tradicijų išsaugojimą, kalvystės pritaikymą šiandien. Nuo 13 val. Kruizinių laivų terminale suliepsnos žaizdrai, suskambės priekalai ir, taip pasveikinę miestelėnus ir svečius, kalviai paskelbs šventės atidarymą.

Kurs „Meilės medį“

Visi kalviai plušės ties bendra idėja – kompozicija „Meilės medis“. Kiekvienas iš jų kaldins atskirą jos segmentą. Visas meistriškumas ir išmonė bus demonstruojami autentiškomis kalvystės technikomis. Sumontavus šią kompoziciją krantinėje prie Biržos tilto,  jaunavedžių poros galės ant jos kabinti ištikimybę simbolizuojančias spynas.

„Taip bus apsaugotas ir Biržos tiltas, ir jaunavedžiai turės tik jiems skirtą meno kūrinį, kurio išorė nuolat keisis priklausomai nuo pakabintų spynų kiekio ir dydžio, – kalbėjo plenero organizatorius Linas Leščiauskas. – Ši idėja kilo išklausius Klaipėdos administracijos nusiskundimus dėl kasmečio Biržos tilto restauruotų turėklų niokojimo. Pasitarę su kalviais nusprendėme padėti Klaipėdos miesto valdininkams. Belieka tikėtis, kad mūsų pagalba bus įvertinta ir kompozicijai bus rasta tinkama vieta viešojoje Klaipėdos erdvėje.“

Šeštadienį vakare nuo 20 val. kalviai varžysis ilgiausios vinies, pasagų kalimo, metalo pratempimo rungtyse. Pademonstravę ką gali, kalviai perleis varžybų azartą žiūrovams – kvies varžytis ir juos, o rungtyse nugalėjusiųjų lauks prizai.

Gero vėjo!

Paskutinė plenero diena sekmadienį suburs kalvius nuo 12 val., kad visi nukaldintus segmentus sujungtų į bendrą „Meilės medžio“ kompoziciją . Ji bus montuojama Kruizinių laivų terminalo krantinėje.
 

Po visų darbų organizatoriai teiks diplomus dalyviams, padėkos rėmėjams ir atsisveikins su klaipėdiečiais iki kitų metų plenero.

„Siekiame demonstruoti kalvystės amatą įdomiai, patraukliai ir linksmai, – sakė L.Leščiauskas. – Aš pats ir asociacijos nariai, stengiamės rasti laiko, noro ir lėšų tęsti plenero idėją ir suteikiame progą tiek kalviams, tiek žiūrovams dalyvauti renginyje nemokamai jau septintus  metus. Palinkėkime kalviams gero vėjo įpūsti žaizdrus, o publikai – saulėtų dienų ir noro dalyvauti šiųmečiame plenere ir trumpam pasijusti kalviais.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS