Kino festivalis „Scanorama“ žada pristatyti naujoves ir išlaikyti tradicijas | Diena.lt

KINO FESTIVALIS „SCANORAMA“ ŽADA PRISTATYTI NAUJOVES IR IŠLAIKYTI TRADICIJAS

  • 0

Pristatyta Europos šalių kino forumo „Scanorama“ jubiliejinė festivalio programa, joje – naujas ilgametražių filmų konkursas, Lietuvoje beveik nerodyti filmai iš juostų ir kitos naujovės, ketvirtadienį pranešė organizatoriai.

Pagrindine jubiliejinio festivalio naujiena taps ilgametražių filmų konkursas, pristatantis kūrinius, atspindinčius svarbius ir ryškius šiuolaikinio Europos kino procesus.

Anot organizatorių, tai drąsūs originalios stilistikos filmai, kurių režisierių kūrybinės biografijos dar tik prasideda, bet pasižymi ryškiu autoriniu balsu.

Šie kino kūrėjai ir jų juostos dar nėra pelnę apdovanojimų pagrindiniuose kino forumuose, todėl „Scanoramos“ rengėjai išsikėlė tikslą sukurti jiems matomumo ir tinkamo įvertinimo erdvę, rašoma pranešime.

„Scanorama“ įsteigė 7 tūkst. eurų prizą geriausiam konkursinės programos filmui, jį rinks tarptautinė žiuri.

Pasak festivalio industrinių renginių programos „SCA Kryptys“ koordinatorės Godos Januškevičiūtės, šiais metais vyks rekordinis kino profesionalams ir vizualiąja kultūra besidomintiems žiūrovams skirtų meistriškumo dirbtuvių skaičius – jubiliejinėje programoje išsirikiavo dvylika meistriškumo seminarų ir diskusijų.

Programoje numatyta ir trumpametražių filmų konkursinė programa „Europos blyksniai“, šiais metais pakvietusi dalyvauti pradedančiuosius režisierius iš visos Europos.

5 tūkst. eurų piniginį prizą geriausiam visos programos filmui įsteigė asociacija LATGA, o 3 tūkst. eurų piniginį prizą geriausiam lietuvių režisieriaus filmui – Lietuvos kino centras.

Dar viena naujovė šių metų festivalyje – filmo žiūrovų favorito rinkimai.

„Scanorama“ tęsia ir kitą programos misija – kino istorijos žinių sklaidą, rodydama filmus iš kino juostų.

Pasak programos koordinatoriaus Dmitrijaus Gluščevskio, kino festivaliai – tai ne tik filmų žiūrėjimo, bet ir prasmių bei bendruomenių kūrimo erdvė. Tai išpildo „Scanoramos“ metu vykstantys kino klubai, susitikimai su festivalio svečiais, klausimų ir atsakymų sesijos, gyvi filmų seansų pristatymai.

Anot organizatorių, „Scanorama“ dvidešimtąjį jubiliejų kvies švęsti su Larso von Triero „Karalijos: egzodo“ serijomis. Šio režisieriaus kūryba buvo rodoma pačiame pirmajame festivalyje.

Tarp atidarymo ir uždarymo filmų organizatoriai teigė išrikiavę Europos kino žvaigždyno naujausius kūrinius, tarp kurių filmai  „Toris ir Lokita“, „Vieną gražų rytą“, „Salų tyla“, „Prakeikta žemė“, „Emigrantai“ ir kiti.

Festivalyje numatytos ir lietuvių kino premjeros.

Šiais metais Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 10–20 dienomis, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose, Panevėžyje ir Alytuje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS