Kinų rašytoja sulaukė priešiškos reakcijos į „Uhano dienoraštį“ | Diena.lt

KINŲ RAŠYTOJA SULAUKĖ PRIEŠIŠKOS REAKCIJOS Į „UHANO DIENORAŠTĮ“

Kai tik Uhanas buvo izoliuotas nuo likusio pasaulio, garsi kinų rašytoja Fang Fang pradėjo rašyti internetinį dienoraštį apie jos gimtajame mieste siaučiantį koronavirusą ir žmonių gyvenimą jame.

Jos dienoraštis sulaukė dešimčių milijonų skaitytojų, bet dabar, kai knygą ruošiamasi išleisti užsienyje, išverstą į kelias kalbas, rašytoją užgriuvo kinų nacionalistų kritika gimtojoje šalyje.

Pasak jų, 2010 metais prestižiškiausia literatūros premija apdovanota rašytoja duoda peno šalims, kritikuojančioms Pekino atsaką į pandemiją.

Fang Fang pradėjo rašyti apie gyvenimą 11 mln. gyventojų turinčiame Uhane gruodžio mėnesį. Šis miestas, tapęs pirmuoju koronaviruso židiniu, buvo visiškai uždarytas sausio 23 dieną.

Pareigūnams beviltiškai bandant sustabdyti infekciją, kad ji nepasklistų po visą šalį, rašytoja rašė apie izoliacijoje atsidūrusių pramoninio miesto žmonių patiriamus išgyvenimus, baimes, pyktį ir viltį.

Vienoje dalyje ji rašo žiūrinti į ištuštėjusio Donghu ežero vaizdus, „apleistas ir ramias vandens platybes“.

Ji pasakoja, kaip miesto gyventojai padeda vieni kitiems, rašo apie kambarį užliejančios saulės šviesos teikiamą paprastą malonumą.

Tačiau rašytoja taip pat paliečia politiškai jautrias temas, rašo apie naujų pacientų nepriimančias perpildytas ligonines, apsauginių kaukių stygių, artimųjų mirtis.

„Vienas pažįstamas gydytojas man pasakė: iš tiesų mes, gydytojai, jau kurį laiką žinojome, kad liga perduodama žmogaus žmogui. Pranešėme apie tai savo vadovams, bet niekas neperspėjo žmonių“, – rašė ji.

Pasiturinčių intelektualų šeimoje gimusios rašytojos tikrasis vardas yra Wang Fung (Vang Fung), tačiau ji naudoja Fang Fang slapyvardį.

Grasinimai mirtimi

Internetinis dienoraštis iš komunistinės Kinijos, neturinčios nepriklausomos žiniasklaidos, pritraukė daugybę nefiltruotos informacijos iš Uhano ištroškusių skaitytojų.

Tačiau kai kurie socialinių tinklų vartotojai užsipuolė jo autorę. Ypač daug kritikos pasipylė dabar, tarp Kinijos ir JAV prasidėjus diplomatiniam ginčui ir Vašingtonui kaltinant Pekiną, kad dėl nepakankamo jo skaidrumo pirmosiomis infekcijos protrūkio dienomis, pasaulis prarado daug laiko pasiruošti pandemijai.

„Bravo, Fang Fang, jūs duodate ginklų Vakarų šalims Kinijai pulti“, – parašė vienas iš komentatorių į  „Twitter“ panašioje platformoje „Weibo“.

„Jūs pademonstravote savo klastingą prigimtį“, – sakoma komentare.

Kitas komentatorius kaltino rašytoją bandant užsidirbti pinigų iš beveik 4 000 infekcijos aukų Uhane.

„Už kiek pardavėte tą dienoraštį?“ – klausė jis.

Sulaukusi įžeidimų lavinos internete Fang Fang parašė platformoje „Weibo“, kad tapo kraštutinių nacionalistų „elektroninių patyčių“ auka.

Interviu savaitraščio „Caixin“ interneto svetainei rašytoja sakė sulaukusį grasinimų mirtimi ir pranešė, kad jos namų adresas buvo paskelbtas internete.

Dar didesnį kritikų įsiūtį sukėlė JAV leidyklos „HarperCollins“ pateikta birželį prekyboje pasirodysiančios knygos „Uhano dienoraštis“ (Wuhan Diary) anotacija.

„Nuoga šios pražūtingos situacijos realybė įkvėpė Fang Fang drąsiai sukilti prieš socialinę neteisybę, korupciją, išnaudojimus, nuolatines politines problemas, trukdžiusias reaguoti į epidemiją“, – rašoma leidyklos interneto svetainėje.

Knygoje susipina „nepaaiškinama baimė ir distopija“, ji leidžia „unikaliai pažvelgti į gyvenimą izoliacijoje autoritarinėje šalyje“.

Prancūzų leidyklos „Stock“ teigimu, ši knyga yra „talentingos rašytojos liudijimas iš pirmų lūpų“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS