„Kliudžiau“ autoriui J. Biliūnui – teismas dėl žiauraus elgesio su gyvūnais | Diena.lt

„KLIUDŽIAU“ AUTORIUI J. BILIŪNUI – TEISMAS DĖL ŽIAURAUS ELGESIO SU GYVŪNAIS

  • 3

Vakar vakare Lietuvos Respublikos generalinėje prokuratūroje vyko neeilinis teismas. Pagal LR baudžiamojo kodekso 310 straipsnio 1 dalį dėl žiauraus elgesio su gyvūnais buvo teisiamas XIX a. pab. – XX a. pr. lietuvių prozininkas, publicistas Jonas Biliūnas.

Neeilinio literatūrinio teismo metu buvo bandoma išsiaiškinti, ar jo novelėje „Kliudžiau“ aprašyta istorija – tikras autoriaus prisiminimas iš vaikystės ir jei taip, kaip jis turi būti nubaustas už šį nutikimą.

„Kiekvienas iš mūsų prisimename nedidelę, baltą katytę iš J. Biliūno kūrybos lobyno. Šis kūrinys jaudina kiekvieno širdį ir nors yra parašytas daugiau nei prieš šimtmetį, išlieka labai aktualus šiandien, nes tikrai dažnai girdime apie žiaurų elgesį su gyvūnais“, – mintimis dalijosi VGTU Teisės katedros lektorė Raimonda Bublienė, literatūriniame tesime atlikusi prokurorės vaidmenį.

„Literatūrinis teismas“ – tai projektas, sujungiantis literatūrą ir teisę, padedantis pažvelgti į nūdienos aktualijas per literatūrinių personažų istorijas. VGTU Verslo vadybos fakulteto lektorė R. Bublienės į prokuratūrą vakar perkėlė ir savo paskaitą studentams. Pasak jos, šis projektas yra jaunuoliams labai tinkamas netradicinis mokymosi būdas, padedantis lengviau perprasti teisminio proceso subtilybes.

„Literatūrinio teismo projektas vienija iš pažiūros skirtingas sritis – grožinę literatūrą ir teisę, kartu atskleidžia literatūrinės kalbos turtingumą bei parodo teisminį procesą. Skaitydami literatūros kūrinį herojaus aplinką, jo elgesį vertiname individualiai, remdamiesi savo gyvenimiška patirtimi. Teismo procesas atskleidžia skirtingus požiūrius į tą patį įvykį ir veikėją, parodo teisinę atsakomybę. Manau, kad panašaus pobūdžio švietimas ir prevencija yra kelias į sveiką ir teisiškai subrendusią visuomenę“, – akcentavo VGTU lektorė R. Bublienė.

Be prokurorės, teismo posėdyje dalyvavo ir savo srities profesionalė – LR Aukščiausiojo teismo teisėja Dalia Vasarienė, advokatė – projekto organizatorė, Mykolo Romerio universiteto (MRU) Teisės fakulteto prodekanė Snieguolė Matulienė, kaltinamąjį J. Biliūną įkūnijo aktorius Šarūnas Januševičius.

Inscenizuoto teismo pagal novelę „Kliudžiau“ metu laikantis įprastų teismo proceso procedūrų bei Lietuvos valstybėje galiojančių teisės aktų ir pasitelkiant literatūrinį kūrinį buvo nagrinėjami visuomenei aktualūs dalykai: žiaurus elgesys su gyvūnais, gyvūnų žudymas savanaudiškais tikslais (pvz.: naminių gyvūnų žudymas maistui Azijos šalyse), komercinės medžioklės ir kt.. Taip pat aiškinamasi, kas novelėje aprašytoje istorijoje yra kalčiausias – nusikaltimą padaręs vaikas ar jo tėvai?

Į teisminį procesą ir diskusiją aktyviai įsitraukė ir literatūrinio teismo žiūrovai, siūlydami teisėjai nebausti J. Biliūno pagal baudžiamąjį kodeksą, o padarytą nusikaltimą išpirkti viešaisiais darbais, paremtais vaikų ir jaunimo švietimu.

Šiame projekte lapkritį ir gruodį bus nagrinėjamos dar dvi literatūrinės bylos, kurių centre atsidurs P. Suskind „Kvepalai“ bei V. Mykolaičio-Putinas „Altorių šešėly“ herojai.

Teisminiai procesai vyksta LR Generalinėje prokuratūroje ir prekybos centro „Ozas“ knygyne „Vaga“. Projekto iniciatoriai – MRU ir leidykla „Vaga“, partneris – LR generalinė prokuratūra.

GALERIJA

  • „Kliudžiau“ autoriui J. Biliūnui – teismas dėl žiauraus elgesio su gyvūnais
  • „Kliudžiau“ autoriui J. Biliūnui – teismas dėl žiauraus elgesio su gyvūnais
  • „Kliudžiau“ autoriui J. Biliūnui – teismas dėl žiauraus elgesio su gyvūnais
  • „Kliudžiau“ autoriui J. Biliūnui – teismas dėl žiauraus elgesio su gyvūnais
  • „Kliudžiau“ autoriui J. Biliūnui – teismas dėl žiauraus elgesio su gyvūnais
  • „Kliudžiau“ autoriui J. Biliūnui – teismas dėl žiauraus elgesio su gyvūnais
VGTU archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

idomu

kas čia per bredas, ar veikt jau neturit ką?

...

Nepamirškime: "Neteisk,ir nebūsi teisiamas"; kada bus tokie 'teisėjai' teisiami?

Anonimas

Cia tikuosi ne balandzio 1 poktas ar lietuvoje is vis nudebilejo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS