KPD: Vilniaus likviduojamuose rašytojų muziejuose turėtų būti supažindinama su jų veikla | Diena.lt

KPD: VILNIAUS LIKVIDUOJAMUOSE RAŠYTOJŲ MUZIEJUOSE TURĖTŲ BŪTI SUPAŽINDINAMA SU JŲ VEIKLA

Kultūros paveldo departamentas (KPD) teigia, kad iš Vilniaus savivaldybės likviduojamų trijų rašytojų muziejų dviejuose nustatytos memorialinės vertingosios savybės, juose turėtų būti supažindinama su rašytojų biografijomis.

Tokią poziciją KPD direktorius Vidmantas Bezaras pateikė Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos alumnų bendruomenei jos kreipimusi, taip pat Vilniaus miesto savivaldybei ir Kultūros ministerijai.

Pasak KPD, pastatai, kuriuose veikia planuojami likviduoti muziejai, yra registruoti Kultūros vertybių registre, nustatytos jų vertingosios savybės.

Sostinės Tauro gatvėje 10 ir Pamėnkalnio gatvėje 34 esantiems namams be architektūrinio nustatytas ir memorialinis vertingųjų savybių pobūdis.

„Atsižvelgiant į šioms vertybėms nustatytą memorialinį vertingųjų savybių pobūdį, manytume, kad geriausias pastatų ir vidinių patalpų naudojimo būdas būtų muziejinė veikla, kuri ne tik supažindina su rašte minimų rašytojų biografijomis, istorijos laikotarpiu, bet ir nemažai visuomenės daliai pristato to istorinio laikotarpio pastatų interjerus bei aplinką“, – teigiama KPD atsakyme.

Anot departamento, pastatuose tebeveikiančių muziejų patalpose esančios vertybės saugomos Muziejų įstatymo tvarka, todėl KPD „pagal savo kompetenciją ir nežinodamas visų pertvarkos priežasčių negali komentuoti muziejų politikos bei administravimo reikalų, muziejų pertvarkymo idėjos ir eigos“.

Gegužės viduryje Vilniaus miesto taryba nusprendė likviduoti Vilniaus memorialinių muziejų direkciją, o jos valdomus rašytojų Vinco Mykolaičio-Putino, Vinco Krėvės-Mickevičiaus ir Venclovų butus perduoti viešajai įstaigai „Vilnius UNESCO literatūros miestas“.

Kaip per tarybos posėdį sakė savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Tadas Rimdžius, minėtai įstaigai perduodamuose butuose muziejų neliks, erdvės bus atvertos literatūros bendruomenei, rezidencijoms.

Po šio tarybos sprendimo kilo mokslininkų, literatų, opozicijos politikų, studentų nepasitenkinimas, jie surengė protestą prie Vilniaus miesto savivaldybės.

Sostinės vicemerė Simona Bieliūnė tuomet tvirtino, kad sprendimo panaikinti memorialinius muziejus nėra. Dėl jų likimo esą nenuspręsta, o savivaldybės administracija padarė komunikacijos klaidą.

Vicemerė tikino, kad dėl tolesnės rašytojų memorialinių muziejų veiklos spręs specialistai, ne politikai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS