Kultūros taryboje – vienkartinių išmokų prašančių kūrėjų antplūdis | Diena.lt

KULTŪROS TARYBOJE – VIENKARTINIŲ IŠMOKŲ PRAŠANČIŲ KŪRĖJŲ ANTPLŪDIS

Antrasis etapas priimant savarankiškai dirbančių kūrėjų, nukentėjusių nuo koronaviruso sukeltos krizės, paraiškas dėl vienkartinių išmokų baigėsi dar greičiau nei pirmasis, netruko nė paros.

Ketvirtadienį pradėtas paraiškų priėmimas ir tą pačią dieną pranešta, kad jis baigtas.

Antruoju etapu pateikti 422 prašymai, informavo Kultūros taryba.

Jie bus perduoti administracinei patikrai Valstybinėje mokesčių inspekcijoje.

Programos sąlygas atitikusiems pareiškėjams bus paskirstyti 94 tūkst. eurų. Anksčiau Kultūros taryba skelbė, kad antruoju etapu vienkartines išmokas bus galima papildomai skirti maždaug 100 kūrėjų, atsižvelgiant į jų pajamų praradimų dydį.

Kultūros tarybos komunikacijos koordinatorė Goda Dapšytė BNS teigė, kad priimant paraiškas laikas neribotas – priėmimas sustabdytas, kai sulauktų prašymų suma viršijo turimą biudžetą.

Prie šio išmokų projekto rengimo prisidėjusios Lietuvos gretutinių teisių asociacijos AGATA direktorės pavaduotoja Martyna Gudaitė-Gulbinienė taip pat teigė, kad toks trumpas laikas paraiškoms priimti skirtas dėl labai riboto biudžeto – tai yra lėšų likutis po pirmojo išmokų skirstymo etapo gegužės pradžioje.

„Šios savaitės pradžioje Kultūros taryba paskelbė, kad gegužės 28 dieną 10 val. bus galima aplikuoti į tą likutį. Jau per pirmą valandą pateikta per 400 paraiškų“, – BNS sakė M. Gudaitė-Gulbinienė.

Anot jos, ši programa vienintelė finansuojama ne Vyriausybės skirtomis lėšomis, todėl jai taikomi kitokie principai.

„Nėra jokio turinio tikrinimo, tai reakcija į nuostolius. Juos žmonės deklaruoja, nes patyrė absoliučiai visi. Tik pagal deklaruotus nuostolius išmokos paskirstomos, neatsižvelgiama į jokią kūrybinę-meninę vertę ar kitus turinio dalykus“, – teigė AGATA atstovė.

Pasak G. Dapšytės, vienkartinėms išmokoms skirti taikomi tik administraciniai kriterijai (individualios veiklos pagal pažymą kodai ir veiklos vykdymo laikotarpis), todėl priimami ir tenkinami visi juos atitinkantys prašymai pagal jų pateikimo pirmumą.

„Kūrėjų patogumui buvo itin supaprastintos prašymų pateikimo procedūros, todėl prašymai numatytai kompensacijų sumai buvo pateikti itin greitai“, – teigė ji.

Ir Kultūros tarybos, ir AGATA atstovės ragino menininkus dalyvauti ir kituose Kultūros tarybos projektuose, skirtuose švelninti karantino padarinius menininkams.

Pirmuoju etapu paramą nutarta išmokėti 696 kūrėjams, jiems teko per 655 tūkst. eurų.

Iš viso vienkartinėms išmokoms planuojama paskirstyti 750 tūkst. eurų – tai Lietuvos kultūros tarybos administruojamų lėšų, gautų iš tuščios laikmenos atlygio, dalis.

Kūrėjams skiriamos trijų dydžių išmokos, atsižvelgiant į jų pajamų praradimų dydžius: 600 eurų, 1200 eurų arba 1800 eurų.

Gegužės pradžioje paskelbusi savarankiškai dirbančių kūrėjų paraiškų priėmimą Kultūros taryba jį sustabdė po paros, nes sulaukė daugiau nei 880 prašymų.

Lietuvos kultūros tarybos pirmininkė Daina Urbanavičienė tuomet BNS sakė, kad taryba nesitikėjo tokio paraiškų antplūdžio jau pirmąją dieną – anot jos, vos per keturias darbo valandas sulaukta apie 500 prašymų.

Ji tvirtino suprantanti kai kurių kūrėjų galimą nusivylimą, kad jie nespėjo pateikti paraiškų. Tačiau įvesti kriterijų, kad išmokos bus skiriamos pirmiems suspėjusiems pateikti paraiškas, Kultūros taryboje nuspręsta „po ilgų diskusijų“, kuriose dalyvavo ir Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA, kadangi nerasta geresnio būdo atrankai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ALGIS

Sakyčiau , kad tai darmajiedų antplūdis

SUSIJUSIOS NAUJIENOS