Kultūrų dialogą skatinantys mokymai keičia jaunuolių gyvenimus | Diena.lt

KULTŪRŲ DIALOGĄ SKATINANTYS MOKYMAI KEIČIA JAUNUOLIŲ GYVENIMUS

  • 0

Kritinį mąstymą, medijų raštingumą, savanorystę skatinantys mokymai „Stiprūs įvairovėje“ keičia jaunų žmonių gyvenimus ir stiprina kultūrų dialogą jų bendruomenėse. Šiemet mokymai vėl atveria duris 15–19 metų jaunuoliams, kuriems dalyvavimas savaitės trukmės mokymuose nieko nekainuos.

„Tapau daug drąsesnė, labiau pasitikinti savimi. Supratau, kad jeigu aš to nepadarysiu, tai niekas to nepadarys, tad stengiuosi griebtis visų galimybių“, – sakė 19-metė Laura Fiodorova. Jai pritarė ir bendraamžis Rafal Pšednij: „Ši stovykla man atnešė daug žinių ir patirties. O svarbiausia, kad pasikeitė mano požiūris į socialinės medijos naudojimą, pradėjau daugiau laiko skirti tam, kas tikrai svarbu“.

Jaunuoliai pasidalino įspūdžiais iš vasaros mokymų „Stiprūs įvairovėje“, kuriuose Laura dalyvavo 2019 metais, o Rafal – 2020-aisiais.

Mokymai vyks ketvirtus metus iš eilės, juose daug dėmesio skiriama savanorystei, kultūrų dialogui, kritiniam mąstymui ir medijų raštingumui. Visą savaitę vyks tiek savęs pažinimo, tiek komandos formavimo, kitokio pobūdžio veiklos.

Laura: išmokau nebijoti pateikti savo nuomonę

Dėl mokymų tapau drąsesnė.

Šiemet mokymuose dalyvaus 15–19 m. jaunuoliai iš visos Lietuvos. Šiems 150-čiai paauglių tai bus įdomi gyvenimo patirtis, kaip ir anksčiau dalyvavusiems Laurai iš Vilniaus ir Nemenčinėje gyvenančiam Rafal.

„Padidėjo mano pasitikėjimas savimi, pradėjau drąsiau elgtis. Aišku, mes baiminamės to, ką kiti gali pagalvoti apie mus, kartais baisu pasakyti kokią nesąmonę ir norisi geriau patylėti. Tačiau, jei tema aktuali tau, turi savo nuomonę ir su kuo nors nesutinki, svarbu mokėti tą padaryti. Dėl mokymų tapau drąsesnė“, – teigė Laura.

Ją nustebino, kad per šešias dienas mokymų dalyviai sugebėjo susidraugauti ir net praėjus keliems metams po mokymų palaiko ryšius vieni su kitais, bendrauja įvairiomis temomis.

„Šie mokymai turėjo didelę įtaką mano gyvenimui – savanorystė man tapo ne tik įprasta veikla, bet pradėjau dirbti nevyriausybinėje organizacijoje „Ne imti, bet duoti“. Dabar pati koordinuoju savanorius“, – pasakojo Laura.

Rafal: skirtinga kalba neturi įtakos panašiems gyvenimo požiūriams

Rafal prisipažino, kad mokymuose „Stiprūs įvairovėje“ pasikeitė jo požiūris į kitų tautybių žmones. „Iki mokymų buvau nedrąsus, nes lietuvių kalba bendrauju netvirtai. Tačiau mano grupė – „Žuvyčių vaiduokliai“ mane labai palaikė, todėl pradėjau laisvai bendrauti, o po mokymų – dalyvauti kitose veiklose, savanoriauti“, – pasakojo moksleivis.

Jis tikras, kad skirtinga kalba neturi įtakos tarpusavio draugystei, o gyvenimo požiūriai gali sutapti: „Mokymų veiklos ir bendravimas praplėtė mano pasaulėžiūrą.“

Visas šešias dienas atskiros dalyvių komandos ruošiasi pagrindiniam tikslui – žygiui. Iki to laiko jos mokosi suteikti pirmąją medicinos pagalbą, kariuomenės atstovai moko, kaip susikurti laužą, išgyventi gamtoje. Laurai ir Rafal daug iššūkių teko patirti įgyvendinant komandinę laipiojimo ant virvių užduotį. „Visi pasijautėme lyg komanda. Reikėjo pasitikėti savimi ir kitais žmonėmis. Jie laikė lynus, kuriais teko kiekvienam lipti“, – iššūkių kupiną užduotį prisiminė Rafal.

Kai kurias žinias jaunuoliai pritaiko iki šiol – išmoko užkurti laužą, kas praverčia keliaujant gamtoje. Taip pat sužinojo, kaip atsirinkti įvairią vaizdo informaciją, atskirti melagingas naujienas, rūpintis savo emocine sveikata ribojant socialinių medijų naudojimą. „Tai geriausi mokymai, kuriuose esu buvęs. Organizatoriai tuo pasirūpino“, – sakė Rafal. „Nors praėjo ketveri metai nuo tada, kai dalyvavau šiuose mokymuose, juos dar prisimenu“, – pritarė Laura.

Jaunimo mokymai „Stiprūs įvairovėje“ yra iniciatyvos „Role models“ dalis. Juos organizuoja programa „Socialinis sufleris“, bendradarbiaudama su „British Council Lithuania“, Jaunimo reikalų agentūra, Švietimo mainų paramos fondu, Kultūros ministerija, Mobilizacijos ir pasipriešinimo departamentu prie KAM. Šešių dienų renginyje dalyvaus 150 jaunuolių. 2022-ieji metai yra paskelbti Europos jaunimo metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS