Kviečia leistis į Gelgaudiškio dvaro festivalio muzikinę kelionę | Diena.lt

KVIEČIA LEISTIS Į GELGAUDIŠKIO DVARO FESTIVALIO MUZIKINĘ KELIONĘ

  • 0

Festivalis „Muzikiniai penktadieniai Gelgaudiškio dvare“ šią vasarą pasitinka septintąjį sezoną. Septintąją vasarą iš eilės rengiami koncertai spėjo užsiauginti ir nuolatinį savo klausytoją, kuris į svetingąjį Gelgaudiškio dvarą, jaukias jų prieigas ąžuolų pavėsyje ar miestelio slėnyje po bažnyčios skliautais vėl kviečia klausytis geros muzikos – nuo liaudiškos iki klasikinės, nuo orkestrinės iki perkusinės, nuo solinės iki edukacinės, su šviesų šou ir kitais šiuolaikinių technologijų inkliuzais.

Atlikėjų geografija plečiasi

Gelgaudiškio dvaras ir jo festivalis tapo ne tik žinomas, bet ir pamėgtas pačių atlikėjų, kurie apie svetingą aplinką ir itin išprususį bei žinantį savo muzikinius poreikius klausytoją skleidžia žinią ir savo kolegoms ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Visi jie lieka susižavėję, žadantys vėl sugrįžti. Taip festivalis auga, bręsta profesionalumu, plečiasi atlikėjų geografija.

Festivalio „Muzikiniai penktadieniai Gelgaudiškio dvare“ organizatorius – Gelgaudiškio kultūros centras – į atidarymą kviečią jau birželio 3-ąją. Iš viso klausytojų laukia trylika įvairaus žanro koncertų. Šiais metais į jį įsilies ir svečiai iš karo nusiaubtos Ukrainos. Tikimės didžiulio jų palaikymo. Visų koncertų pradžia 19 valandą, išskyrus vieno, kuris vyks birželio 10-ąją.

Birželis – pažintis su Ukrainos žvaigžde

Birželio 3-ąją į festivalio atidarymą pakvies vilniečių kamerinis orkestras „Cantus“ bei jo vadovas ir dirigentas profesorius Ričardas Saviackevičius, operos solistai Julija Stupnianek Kalėdienė (sopranas), Steponas Zonys (baritonas), taip pat akordeonistas Raimonds Ungurs. „Cantus“ – tai 2006 metais susibūręs ir daugiau kaip per penkiolika metų spėjęs išgarsėti kolektyvas, koncertavęs prestižinėse Lietuvos koncertų salėse bei dalyvaujantis tarptautiniuose projektuose, propaguojantis klasikinę ir kamerinę lengvojo žanro muziką.

Išskirtinis koncertas ne tik ausiai, bet ir akiai laukia birželio 10-ąją dvaro terasoje. Tai instrumentinės muzikos grupės „U`Elements“ koncertas su šviesos šou. Ši grupė vienija publikai gerai žinomus muzikantus. Tai buvusios grupės „Subtilus–Z“ nariai akordeonistai Povilas Vileikis ir Dmitrjis Michailovs, prie jų prisijungė būgnininkas Mihais Novikovs ir kontrabosininkas Armanas Isojanas. Koncerte susilies lietuvių, latvių, armėnų liaudies muzikos motyvai bei džiazas ir, žinoma, skani improvizacija. 2021 m. grupė įrašė naują muzikos albumą „Warm White”. Jame skambanti muzika – laisva, nuoširdi kūryba, nesivadovaujanti kanonais ir išraiškingomis melodijomis, imli kiekvieno ausiai. Šio koncerto pradžia 22 val.

Birželio 17 d. klausytojų laukia šilta lietuvių ir ukrainiečių talentų – Jono Sakalausko (baritonas), Kseniyjos Bakhritdinovos Kravchuk (sopranas, Ukraina) bei pianisto Dariaus Mažinto – bičiulystė.

Kseniya Bakhritdinova Kravchuk – Ukrainos nacionalinės operos solistė, apdovanota daugelyje tarptautinių konkursų, pažįstama Izraelyje, Alžyre, Italijoje, Austrijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje ir kitose užsienio valstybėse. Prasidėjus karui Ukrainoje, dainininkei teko palikti Kijevą, bet duris atvėrė Lietuvos operos ir baleto teatras. Ir ne tik jai, bet ir visiems Ukrainos muzikantams. Šiame koncerte surinkta parama bus skirta pačiai Kseniyai bei jos kare kovojantiems tautiečiams. Kol Kseiniya turi leidimą gyventi pas mus, Dariui Mažintui kilo idėja surengti ukrainiečių ir lietuvių aranžuotų dainų koncertus visoje Lietuvoje, juolab kad ir pats pianistas Darius, su kuriuo Gelgaudiškio festivalio klausytojai turėjo progos susipažinti praėjusią vasarą, jau apkeliavo Ukrainą, surengęs koncertus žymiausių Ukrainos kultūros objektų griuvėsiuose.

Organizatorių nuotr.

Birželio 24-ąją vyksiantis koncertas bus skirtas žydų literatūros klasikės, poetės, dramaturgės, knygų vaikams autorės, Izraelio nacionalinės premijos laureatės Lėjos Goldberg atminimui. Programoje skambės pagal L. Goldberg tekstus sukurti Izraelio kompozitorių kūriniai, kuriuos atliks pianistė iš Vokietijos profesorė Raminta Lampsatytė, jau surengusi ne vieną koncertą ir Gelgaudiškyje.

Nuo Afrikos būgnų iki hipių laikų

Toks bus liepos mėnuo, padovanosiantis net penkis koncertus.

Liepos 1-ąją perkusininkai Gediminas Mačiulskis, Vytautas Švažas ir Goda Alsytė leis pasiklausyti, kaip skamba Afrikos būgnai. G. Mačiulskis profesionaliai tyrinėja Vakarų Afrikos būgnų muziką ir afrikietišką instrumentą džembę (djambe), juo groja daugiau kaip dešimt metų, nuolatos vyksta į kūrybines stažuotes Afrikoje. Jis – puikus edukatorius ir muzikinių žaidimų kūrėjas. Koncerte klausytojai galės būti ir dalyviais – kiekvienas gaus po instrumentą ir turės galimybę groti kartu.

Liepos 8 d. koncertas, skirtas romantinės muzikos mėgėjams. Trio „DIAmanti“ (liet. deimantai) profesionalių muzikių trio (kanklininkė Aistė Bružaitė, operos solistės Dovilė Kazonaitė ir Ilona Pliavgo) išbandė save įvairiuose žanruose – nuo operos iki roko. Tai, ką jos sukuria, virsta deimantais. Programoje – gražiausios operų arijos, lietuvių kompozitorių dainos, populiarūs Vakarų kompozitorių romansai ir kūriniai solo kanklėmis. Šiais metais „DIAmanti“ tapo konkurso „Lietuvos balsas. Kartos“ finalininkėmis.

Liepos 15-ąją sakralinės muzikos ir poezijos sintezė „Žodis ir muzika“ laukia Gelgaudiškio bažnyčioje. Žodis muzikoje – tai išgrynintas išgyvenimų skambesys, kai svarbu ne tiek paties žodžio reikšmė, kiek jo skambėjimas ar asociatyvi simbolika. Žodį su muzika sinergizuos vargonininkės Jurgitos Kazakevičiūtės ir birbynininko Vytauto Kiminiaus duetas bei aktoriaus Giedriaus Arbačiausko skaitomos eilės.

Liepos 22-ąją – fortepijoninės muzikos vakaras Gelgaudiškio dvaro rūmuose. Jame pianistė Milda Umbrusevičiūtė įtrauks į skambančio vandens meditacijas. Pianistė yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventė, studijavusi Sibelijaus (Suomija) ir Janaček (Čekija) muzikos akademijose, kaip solistė daug koncertavusi užsienyje.

Programoje skambės kompozitorių romantikų F. Chopin, F. Liszt, prancūzų impresionistų C. Debussy, M. Ravel, tapybiškojo M. K. Čiurlionio ir įvairiapusiškai spalvingos Z. Bružaitės kūriniai fortepijonui. Visi jie inspiruoti vandens, vedančio spalvingą kelionę per ežerus, jūras ir vandenynus.

Na, o liepos 29-oji bus skirta tiems, kurie mena hipių laikus ir jų kultūrą. Festivalio svečiai Ramūnas Difartas, Aušra Difartė, gyvo garso grupė su programa „Laisvė. Meilė. Rokenrolas“ nukels į praėjusio amžiaus 6–7 dešimtmečio „Gėlių vaikų“ judėjimo sūkurį. Už taiką pasaulyje, už laisvę ir gerą rokenrolą – toks buvo judėjimo pagrindas, o tuo pagrindu sukurta muzika legendomis pavertė tokias pasaulinės šlovės ir nemarumo pelniusias grupes kaip „The Beatles“, „Led Zeppelin“, „Creedance“, dainininką Joe Cockerį ir kitus. Jų kūriniai paskutinį liepos penktadienį atgis gyvu ir ir originaliu skambesiu, pažadins naujam gyvenimui ir vilčiai. Juk šiandien, pasauliui vėl stovint ant karo slenksčio, tai yra aktualu kaip niekad.

Ramybės rugpjūtis

Kur kas ramesnis, romantiškesnis, labiau susikaupęs rugpjūtis.

Rugpjūčio 5-ąją festivalio fanų laukia meno degustacija, kurią rengia Vilniuje įsikūrusi AP galerija. Tai vaizduojamojo meno pažinimo pramoginis renginys, kurio metu meno kuratorė Vilma Jankienė kalbės apie skirtingų autorių darbus, o intarpuose skambės Luko Pivoriūno (tūba), Armino Bižio (saksofonas) atliekami kūriniai. Meno kūrinius bus galima įsigyti.

Organizatorių nuotr.

Tikras muzikos asorti skambės rugpjūčio 12 dieną. Koncertas taip ir vadinasi – „Musica assortita“. Programoje skambės populiari ir pažįstama gerai žinomų, pamėgtų operų, operečių, miuziklų muzika. Tai įvairių kompozitorių parafrazės, transkripcijos, fantazijos, kurias atliks fleitininkė Viktorija Marija Zabrodaitė ir pianistė Nijolė Baranauskaitė bei prie jų prisijungsiantis svečias iš Italijos Francesco Bruno (fleita). Šis koncertas Gelgaudiškio dvare jam bus jau antrasis. Tai gerai žinomas ne tik savo šalyje, bet ir užsienyje atlikėjas, fleitininkų orkestro „Afflatus“ bei Sicilijos fleitų orkestro „Triscele“ įkūrėjas ir vadovas. 2019 m. jam įteiktas Sirakūzų „Corrado Maranci“ apdovanojimas kaip geriausiam metų Sicilijos klasikinės muzikos atlikėjui.

Rugpjūčio 19 d. Rūta Švilpaitė (vokalas) ir Vytis Smolskas (klavišiniai), pakvies pasiklausyti gero džiazo. Tai debiutinio R. Švilpaitės albumo „Tylumoj“ pristatymo koncertas. Rūta – garsios grupės „The Ditties“ narė, daugelio džiazo konkursų laimėtoja, ištobulinusi savo atlikimo techniką džiazo aplinkoje, dabar pasitelkia elektronikos garsyną, pop, soul, acid jazz ir gospel elementus.

Baigiamasis festivalio koncertas „Sielų dialogai“ vyks rugpjūčio 26-ąją. Jame šeimyninio dueto – Ievos Barboros Juozapaitytės (sopranas) ir Vytauto Juozapaičio (baritonas), kuriuos sieja ypatingas dukters ir tėvo ryšys, dialogas. Fortepijonu skambins Darius Mažintas, koncertui įnešiantis ypatingo jaudulio, intymaus dvasinio bendrumo. Programoje – Gustavo Mahlerio, Maurico Ravelio, Fryderiko Chopino, Francisko Asenjo Barbieri, Migelio Markeso ir Vytauto Barkausko kūriniai.

Visus, jau spėjusius pamėgti Gelgaudiškio muzikinius penktadienius, maloniai kviečiame leistis į naują šios vasaros muzikinę kelionę, ieškant ir atrandant naujus subtilius muzikos inkliuzus. Projektą „Muzikiniai penktadieniai Gelgaudiškio dvare 2022“ iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba prie Lietuvos kultūros ministerijos, Šakių r. savivaldybė, Gelgaudiškio kultūros centras.

Bilietus į koncertus galima įsigyti internetu arba 1 val. prieš koncertą Gelgaudiškio dvare (Parko gatvė 5, Gelgaudiškis, Šakių rajonas).

GALERIJA

  • Kviečia leistis į Gelgaudiškio dvaro festivalio muzikinę kelionę
  • Kviečia leistis į Gelgaudiškio dvaro festivalio muzikinę kelionę
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS