Laisvės šokių žingsniai prikelia gūdžią istoriją | Diena.lt

LAISVĖS ŠOKIŲ ŽINGSNIAI PRIKELIA GŪDŽIĄ ISTORIJĄ

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Civilinei saugai skirtame sovietiniame bunkeryje prie Vilniaus galima išgyventi inscenizuotą 1984-ųjų išgyvenimo dramą, Vilijampolėje esančiame analogiškame objekte vyksta šokių pamokos

Civilinei saugai skirtame sovietiniame bunkeryje prie Vilniaus galima išgyventi inscenizuotą 1984-ųjų išgyvenimo dramą, Vilijampolėje esančiame analogiškame objekte vyksta šokių pamokos.

Visa apimanti sovietmečio kontrolė ir laisvės proveržiai per gatvės šokių pamokas – skamba, regis, nesuderinamai. Tačiau 200 šokėjų namais tapusio "Šokių bunkerio" mokytojui Mariui Paplauskui atrodo kitaip. "Mūsų tikslas – pažvelgti į šokį kitaip, atskleisti jį kitokioje erdvėje. Istorinės žinios intelektiniam alkiui pasotinti ir judesio žinios pramogai ir kūno lavinimui – įdomi sintezė, o sykiu – ir "Šokių bunkerio" išskirtinumas."

Nesutikti su Mariumi būtų sunku. Ar gali būti kas originaliau už Lietuvoje ir taip menkai žinomų hiphopo, hauso, popping, waacking stilių šokio pamokas "Atominiame bunkeryje", galinčiame didžiuotis didžiausia Baltijos šalyse dujokaukių ir uždaro ciklo kvėpavimo aparatų kolekcija?

"Eksponatus pradėjome kaupti natūraliai. Iš pradžių norėjome, kad tai būtų tiesiog dekoracijos prie įėjimo į studiją, vėliau patys tuo susidomėję ėmėme ieškoti, kur galima įsigyti dar įdomesnių panašios tematikos prietaisų, kol galiausiai supratome, kad turime jų tiek, kad tam reikia atskiros patalpos", – apie netikėto muziejaus atsiradimą pasakoja vienas geriausių gatvės šokėjų ir mokytojų Lietuvoje M.Paplauskas.

Didžioji dalis muziejaus eksponatų mena Pirmojo pasaulinio karo, tarpukario, Antrojo pasaulinio ir Šaltojo karų laikus. Vis dėlto daugiausia dėmesio sulaukia naujam gyvenimui prikelti veikiantys radijo imtuvai ir siųstuvai, kuriuos tiesiog apspinta vaikų būreliai ekskursijose, vykstančiose kartu ir su šokių pamokomis.

Nors toks išskirtinis šokių ir istorijos projektas jau ir dabar atrodo ambicingas, M.Paplauskas tikina: tik pati pradžia.

"Norėčiau nesustoti tik ties šokių pamokomis ir eksponatų kaupimu, ekskursijų organizavimu. Tikiuosi, kad ateityje "Šokių bunkeris" taps atviras menui, bus erdvė performansams, pačiai įvairiausiai kūrybai", – vizijomis dalijasi kaunietis. Anot jo, Kaunui gyvybiškai reikia būtent tokios erdvės: ne akademiškos, bet originalios ir atviros netradiciniams kūrybiniams sprendimams.

GALERIJA

  • Laisvės šokių žingsniai prikelia gūdžią istoriją
  • Laisvės šokių žingsniai prikelia gūdžią istoriją
  • Laisvės šokių žingsniai prikelia gūdžią istoriją
  • Laisvės šokių žingsniai prikelia gūdžią istoriją
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

budintis

Karšto Komentaro straipsnio: Prezidentė priėmė Šventojo Sosto nuncijaus skiriamuosius raštus- komentaruose, (Google), rasime ir naujausią Jėzaus Apraišką: SEPTINTASIS SKAMBUTIS JĖZAUS CHRISTAUS APRAIŠKA 2014 M. BIRŽELIO 16 D. Skaitykime, platinkime, nepridėdami ir neatimdami.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS