Latvijoje bus atidengtas paminklas Karaliui Mindaugui ir Karalienei Mortai | Diena.lt

LATVIJOJE BUS ATIDENGTAS PAMINKLAS KARALIUI MINDAUGUI IR KARALIENEI MORTAI

  • 1

Minint Baltų vienybės dieną, Agluonoje Latvijoje bus atidengtas paminklas Karaliui Mindaugui ir Karalienei Mortai.

Istorinė legenda byloja, kad Mindaugo žmona Morta, latviškai vadinama Marta, buvusi kilmingo Latgalijos Medelonų pilies valdytojo duktė, o pats Mindaugas buvo palaidotas Agluonoje.

„Yra susidaręs stereotipas, kad valdovas mene turi būti pakylėtas, išaukštintas, joti ant žirgo ar didelio pjedestalo. Tačiau aš pasirinkau kitaip pavaizduoti Mindaugą. Agluonoje stovės ne karo žygyje kovojantis valdovas, o šeimos žmogus. Jis čia – namie, su besilaukiančia Morta ir jųdviejų sūnumi Rukliu. Mindaugas čia – beveik žmogaus ūgio, nedaug išdidintas. Kaip tautų vienytojas, jis turėjo būti ne tik kilnus, bet ir žmogiškas bei atviras – stengiausi perteikti ir šias savybes“, – sakė su architektais Jonu Anuškevičiumi ir Vyteniu Izokaičiu paminklą kūręs skulptorius Vidmantas Gylikis.

Bronzinė beveik 2 tonas sverianti skulptūra sekmadienio vidurdienį bus atidengta Agluonos bazilikos šventoriuje. Ceremonijoje dalyvaus Lietuvos ir Latvijos kultūros ministrai, abiejų šalių katalikų bažnyčios dvasininkai.

Paminklas karaliui Mindaugui Agluonoje iškils Lietuvos ir Latvijos visuomenės bei kultūros darbuotojų iniciatyva.

Baltų vienybės dienos renginiai Rokiškyje prasidės penktadienį vyksiančiu Lietuvos ir Latvijos Vyriausybių posėdžiu.

Šeštadienį Rokiškyje vyks tradiciniai šventiniai Baltų vienybės dienos renginiai – paroda, skirta Lietuvos ir Latvijos Nepriklausomybės atkūrimo 25-mečiui, jaunimo protų mūšis, tautodailės amatų mugė, dvišalių bendradarbiavimo per sieną projektų pristatymas, ginklų paroda ir šaudymas į taikinius, folkloro kolektyvų koncertas, baltų genčių istorinių kostiumų demonstravimas ir kiti renginiai.

Šiemet sukanka 15 metų, kai Lietuvos ir Latvijos parlamentai rugsėjo 22-ąją – Saulės mūšio dieną – paskelbė Baltų vienybės diena.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Angis

O kur paminklas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS