Lenkija atgavo beveik 700 Antrojo pasaulinio karo metu prarastų kultūros vertybių | Diena.lt

LENKIJA ATGAVO BEVEIK 700 ANTROJO PASAULINIO KARO METU PRARASTŲ KULTŪROS VERTYBIŲ

  • 1

Lenkijai pavyko susigrąžinti beveik 700 Antrojo pasaulinio karo metu prarastų kultūros vertybių, pirmadienį sakė kultūros ministras Piotras Glinskis.

Ministras pridūrė, kad Lenkija nuolat ieško daugybės karo metais prarastų meno kūrinių, taip pat tų, kurie dingo XX amžiaus antrojoje pusėje ir naujausiais laikais.

„Dėl karinių operacijų, planuoto vokiečių ir sovietų okupantų plėšikavimo, taip pat dėl grobstymo ir vagysčių chaotišku pokario metu iš Lenkijos valstybinių, privačių ir bažnytinių kolekcijų dingo daugiau kaip pusė milijono vertingų meno kūrinių“, – pridūrė kultūros ministras.

P. Glinskis sakė, kad po Antrojo pasaulinio karo, ypač komunistiniu ir pokomunistiniu laikotarpiu, dingo arba buvo pavogta daug meno kūrinių.

„Tais laikais daiktai iš karto būdavo išvežami į užsienį ir parduodami“, – sakė jis.

„Dėl tinkamų apsaugos priemonių nebuvimo, nepakankamo bendradarbiavimo su su teisėsaugos institucijomis Vakaruose, JAV ir šioje geležinės uždangos pusėje, iš Lenkijos muziejų pavogtų meno kūrinių nepavyko rasti daugelį metų“, – teigė jis.

Tačiau Kultūros ministerijos pastangomis pastaraisiais metais pavyko susigrąžinti apie 700 daiktų, sakė ministras.

„Šiandien šiems daiktams atsidūrus pasaulinėje meno rinkoje, užsienio aukcionų namuose ar muziejuose, turime įvairių ir didesnių galimybių juos susekti ir apsaugoti“, – sakė P. Glinskis.

„Interneto ir naujųjų technologijų plėtra, taip pat modernūs atkūrimo metodai bei didėjantis visuomenės sąmoningumas dėl kultūros vertybių praradimo gerokai palengvina šį darbą“, – teigė jis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ignitis turi buti valdiskas ,uztenka vagiems vogti,

Olietuva miega,jai nieko nereikia,tik miskus kirsti,zmones mulkinti,jau vakar sake per zinias uz sildyma mokesim brangiai,,,,aisku jug ta pati firma,tures zmonems ismoketi isvogtas uz elekra milijonus,tai dabar vagys sugalvojo kaip surinkti tuos pinigus per sildyma vel mulkinant zmones,visa rudeni kalbejo,kad yra daug medziu pjuvenu labai daug,nes buvo audros,vale miskus,ir sake ,kad sildymas bus pigesnis negu pernai,mat vagys nezinojo ,kad reiks grazintis isvogtas lesas per elektra,tai dabar mokesim per sildyma,gerai sugalvojo vagys lietuvos kaip isspresti sita problema,zmones nebukit avinai renkames prie ignitis ,versta ta vagiu saika lauk,kur tas kreivys su savo durna sypsena,tu zmoniu neapgausi,uzteks vogti nuo liaudies,valstybes,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS