Lietuvių poetinė dokumentika bus pristatyta prestižiniame A klasės kino festivalyje | Diena.lt

LIETUVIŲ POETINĖ DOKUMENTIKA BUS PRISTATYTA PRESTIŽINIAME A KLASĖS KINO FESTIVALYJE

  • 0

Naujausias režisieriaus Audriaus Stonio filmas „Laiko tiltai“, kurtas kartu su Latvijos režisiere Kristine Briede, pirmąjį kartą bus pristatytas A klasės Karlovi Varų kino festivalio pagrindinėje konkursinėje programoje.

Festivalis vyksta birželio 29–liepos 7 dienomis.

Karlovi Varai – tai didžiausias kino festivalis Čekijoje ir svarbiausias kino renginys visoje Vidurio bei Rytų Europoje. Tai vienas seniausių A klasės kino festivalių pasaulyje, esantis kategorijoje tarp tokių legendinių festivalių kaip Kanų, Berlyno, Venecijos, Maskvos. Kiekvienais metais čia dalyvauja apie 200 filmų iš viso pasaulio, renkasi garsiausi ir svarbiausi filmų kūrėjai. Filmo „Laiko tiltai“ premjera įvyks šio festivalio dokumentinių filmų konkursinėje programoje, taip pat filmas atidarys Baltijos kino retrospektyvą.

„Labai džiaugiuosi žinia, kad filmas „Laiko tiltai“ atrinktas į dvi festivalio programas. Juo bus atidaryta Baltijos retrospektyva „Laiko refleksijos: Baltijos poetinė dokumentika“, o svarbiausia, filmas atrinktas į pagrindinę festivalio konkursinę programą. Karlovi Varai prestižinis festivalis, taikantis labai aukštus atrankos kriterijus. Jei neklystu, Baltijos šalių dokumentinis kinas patenka į pagrindinio konkurso programą po 15 metų pertraukos. Įdomu tai, kad festivalio programos sudarytojai filmą atsirinko ir patvirtino vos pamatę ankstyvą filmo montažinę versiją“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas režisierius A. Stonys.

Baltijos šalių dokumentinis kinas patenka į pagrindinio konkurso programą po 15 metų pertraukos. Įdomu tai, kad festivalio programos sudarytojai filmą atsirinko ir patvirtino vos pamatę ankstyvą filmo montažinę versiją.

Naujasis A. Stonio ir K. Briede filmas pasakos apie poetinės dokumentikos gimimą Baltijos šalyse. „Tai – meninė dokumentinė esė, atskleidžianti subtilią, bet galingą kovą su sovietiniu režimu ir laisvės troškimą. Tai kūrėjų gyvenimai, juos užauginę kinematografiniai principai bei bandymas išgyventi sovietinio režimo priespaudą“, – rašoma pranešime.

„Be proto sunkus filmas, nes tokių filmų nėra. Nekonformistiškas, puikus menininko žvilgsnis į jį žavėjusių mokytojų, kolegų, menininkų asmenybes, kūrybą, praeinantį laiką, senstančius veidus, kūną ir nepaprastai stiprią dvasią. Tik Audrius ir Kristine galėjo sukurti tokį filmą, pasirinkdami sunkiausią, rizikingiausią ir neišbandytą kelią“, – apie filmą kalba prodiuseris Arūnas Matelis.

„Labai džiaugiuosi dėl mūsų trijų šalių suvienytų pajėgų ir, aišku, dėl mūsų „Studio Nominum“ sėkmės. Antrais metais iš eilės sau ir Lietuvai dovanojame filmus – būtent dokumentinius – A klasės festivalio pagrindinėse konkursinėse programose. Pernai buvo „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“, šiemet – „Laiko tiltai“, – priduria jis, kaip filmo ir studijos „Nominum“ prodiuseris. Filmas „Laiko tiltai“ – tai bendras Baltijos šalių projektas, kurį prodiusavo A. Matelis („Studio Nominum“, Lietuva), Uldis Cekulis („VFS Films“, Latvija) ir Riho Vastrik („Vesilind“, Estija) bei parėmė Lietuvos kino centras, Latvijos nacionalinis kino centras ir Estijos kino institutas.

Išsamiau apie filmą – pokalbyje su kūrėjais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS