Lietuvių rašytojai U. Radzevičiūtei bus įteikta ES literatūros premija | Diena.lt

LIETUVIŲ RAŠYTOJAI U. RADZEVIČIŪTEI BUS ĮTEIKTA ES LITERATŪROS PREMIJA

  • 0

Šįvakar lietuvių rašytojai Undinei Radzevičiūtei ir dar 11 nugalėtojų, kurie buvo paskelbti balandžio 14 d. Londono knygų mugės metu, Briuselyje bus įteiktos 2015 m. Europos Sąjungos literatūros premijos. Premijas įteiks už švietimą, kultūrą, jaunimą ir sportą atsakingas Europos Komisijos narys Tiboras Navračičius kartu su Europos Parlamento Kultūros komiteto pirmininke Silvia Costa. Kiekvienam laureatui bus įteikta 5 000 eurų premija, taip pat jie skatinami teikti paraiškas gauti knygų vertimo finansavimą.

Premija lietuvių rašytojai skirta už knygą „Žuvys ir drakonai“. Undinė Radzevičiūtė taip pat yra parašiusi knygas „Strekaza“, „Frankburgas“, „Baden Badeno nebus“, ir „180“.

2009 m. ES literatūros premija buvo įteikta Lietuvos rašytojai Laurai Sintijai Černiauskaitei už knygą „Kvėpavimas į marmurą“, o 2012 m. – rašytojai Giedrai Radvilavičiūtei už esė rinkinį „Šiąnakt aš miegosiu prie sienos“.

ES literatūros premija siekiama atkreipti dėmesį į turtingą ir įvairų Europos šiuolaikinės literatūros kūrybinį potencialą, skatinti literatūros sklaidą Europoje ir raginti labiau domėtis kitų šalių literatūra. ES literatūros premiją gali gauti rašytojai iš ES programoje „Kūrybiška Europa“ dalyvaujančių šalių. Premijos vertus autorius nominuoja nacionalinės komisijos. Pirmą kartą premijos įteiktos 2009 m. Nuo tol ES programų „Kultūra“ (2007–2013 m.) ir „Kūrybiška Europa“ (2014–2020 m.) lėšomis finansuotas 56 laureatų knygų vertimas į 20 kalbų. Finansavimas skirtas 203 vertimams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS