Lietuvos bibliotekininkai rinkosi į suvažiavimą | Diena.lt

LIETUVOS BIBLIOTEKININKAI RINKOSI Į SUVAŽIAVIMĄ

  • 1

2014 m. vasario 4 d. Vilniaus universiteto bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre vyko IX –asis Lietuvos bibliotekininkų draugijos suvažiavimas.  Suvažiavimo delegatai, atstovaujantys 2633 bibliotekas priėmė rezoliuciją, kuria norima atkreipti Lietuvos Respublikos Seimo ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės dėmesį į kritinę situaciją, susidariusią dėl :

1. Bibliotekų darbuotojų atlyginimų, kurie yra vieni mažiausių Lietuvoje. Tai neskatina darbuotojų motyvacijos, profesinio konkurencingumo bei stabdo įvairias bibliotekų veiklas. Siūlome kuo skubiau patvirtinti naują Kultūros ir meno darbuotojų darbo užmokesčio didinimo programą, taip pat inicijuoti Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1993 m. liepos 8 d. nutarimo Nr. 511 „Dėl biudžetinių įstaigų ir organizacijų darbuotojų darbo apmokėjimo tvarkos tobulinimo“ 1 priedo kultūros ir meno darbuotojų skilties pakeitimą; prilyginti kultūros darbuotojų atlyginimų koeficientus prie švietimo darbuotojų atlyginimų koeficientų.

2.Nepakankamo dokumentų fondų atnaujinimo, keliančio grėsmę žinių visuomenės kūrimui. Skiriant  lėšas dokumentų fondams papildyti, siūlome atsižvelgti į Tarptautinės bibliotekų asociacijos (International Federation of Library Associations, IFLA) rekomendacijas, pagal kurias viešosiose bibliotekose per metus turi būti įsigyjama  ne mažiau kaip 250 naujų knygų 1000 gyventojų. Atsižvelgiant į šiandieninę finansinę situaciją Lietuvoje, siūlome grąžinti dokumentams skirtas lėšas į 2008 m. lygį – 8,9 mln. litų.

3.Lėtai vykstančio bibliotekų renovacijos ir modernizavimo proceso.  Siūlome atsakingai ir objektyviai įvertinti dabartinę bibliotekų renovacijos ir modernizavimo situaciją, ištirti lėšų poreikį ir  užtikrinti reikalingų lėšų skyrimą, panaudojant Valstybės investicijų fondo, ES struktūrinių fondų lėšas.

4.Senstančios kompiuterinės ir programinės įrangos, keliančios grėsmę Lietuvos bibliotekų informacinių sistemų plėtrai. Siūlome 2014-2020 metų ES struktūrinių fondų paramos lėšų įsisavinimo etape sudaryti tinkamas sąlygas atnaujinti kompiuterinę ir programinę įrangą, atitinkančią informacinių paslaugų teikimo reikalavimus.

Lietuvos bibliotekų, kurių fonduose sukaupta  beveik  107 mln. įvairių dokumentų, o per metus jas aplanko virš 25 mln. lankytojų, modernių, pasiekusių didžiulį progresą teikiant ne tik kokybiškas naujausias informacines paslaugas, bet ir užtikrinančių neformaliojo ugdymo ir mokymosi visą gyvenimą galimybes, ugdančių žinių visuomenės kompetencijas, skatinančių visuomenės kūrybiškumą ir dalyvavimą kultūros procesuose, bendruomenė vieningai taria: „Lietuvos bibliotekoms – atsakingą valstybinį požiūrį“.

Suvažiavime išrinkta nauja Lietuvos bibliotekininkų draugijos tarybą. Draugijos pirmininkės pareigos patikėtos Birštono viešosios bibliotekos direktorei Alinai Jaskūnienei.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Genovaite

Sveikinu bibliotekininkus, susirinkusius i suvaziavima?Dazniau kelkite savo problemss Vyriausybei ir visuomenei.Esate profesionalai,ivalse siuolaikines technologijas ir Jusu atlyginimai negali buti tokie,kaip nekvslifikuotu darbininku.Net Seimo nariai,kurie megaujasi dideliais atlyginimais nemoks nei uzsienio kalbu,Lietuvos istorijos ir neturi supratimo apie tautine kultura.Stai kodel jie nevertina uz save lsbiau issilavinusiu zmoniu.Savo vertei irodyti naudokites visomis leistinimis priemonemis ir savo pasieksite.Nuolsnkumsd Jusu priesas,nevedantis i geresni gyvenima.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS