Lietuvos fotomenininkas R. Jarmalavičius įsitvirtino pasaulio mobiliosios fotografijos dešimtuke | Diena.lt

LIETUVOS FOTOMENININKAS R. JARMALAVIČIUS ĮSITVIRTINO PASAULIO MOBILIOSIOS FOTOGRAFIJOS DEŠIMTUKE

  • 0

Žinomas fotografas, strateginės komunikacijos specialistas Ričardas Jarmalavičius prestižiniame mobiliosios fotografijos konkurse „World's Top Mobile Photographer 2021“ pelnė net dvidešimt apdovanojimų – dvylika bronzos prizų ir aštuonis finalininko titulus. Tuo pačiu fotomenininkas pripažintas šeštuoju viso pasaulio ir pirmuoju Lietuvos mobiliosios fotografijos reitinguose.

Pasauliniame konkurse, kurį organizuoja portalas „One Eyeland“, apdovanojimais įvertintos aštuonios mobiliuoju telefonu „iPhone“ darytos R. Jarmalavičiaus nuotraukos, dauguma – keliose kategorijose, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Net po tris bronzos prizus pelnė nuotraukos „Mūsų vasaros laikas“, „Ateitis, kuri praėjo“ ir „Kai svajonės didesnės už tave“, du prizus – nuotrauka „Vienišas Valentinas“, vieną – „Sapno pabaiga“.

Dviem finalininko titulais skirtingose kategorijose įvertinta nuotrauka „Senis ir jūra“, kurią R. Jarmalavičius padarė keliaudamas po Portugaliją ir atsitiktinai sustojęs atsigerti kavos viename mažame pajūrio kaimelyje.

„Tuo metu kaip tik iš jūros grįžo laivai, žvejai išsikrovė žuvis, tinklus ir išsiskirstė po namus. Liko tik vienas žmogus. Neįgaliojo vežimėlyje. Panašus į buvusį žveją. Ilgai ilgai sėdėjo ir žiūrėjo į jūrą. Ir aš kelias valandas žiūrėjau į jį“, – pasakoja autorius.

R. Jarmalavičius nuolat pabrėžia, kad gera nuotrauka – labiau ne atvaizdas, o veidrodis, kuriame kiekvienas gali matyti savo savo jausmus, prisiminimus, lūkesčius, savo gyvenimą.

Laikui bėgant, daugėja klausimų, ne atsakymų. Manau, kad tai atsispindi ir mano nuotraukose.

Fotografas žiniasklaidai yra pripažinęs, kad nuotraukose atsispindintį jo savitą žvilgsnį į gyvenimą suformavo vaikystė vaikų globos namuose, tarnyba sovietų armijoje, saugant kalinius Rusijos šiaurėje, turtinga žurnalistinė patirtis, knygos ir spalvingas asmeninis gyvenimas.

Daugiausiai mobiliuoju telefonu darytomis juodai baltomis nuotraukomis išgarsėjusio R. Jarmalavičiaus kūryba yra įvertinta per penkiasdešimt tarptautinių apdovanojimų. Fotomenininkas 2018 ir 2016 metais pelnė Metų fotografo titulus pasauliniame konkurse „Hotshoe Black & White Photography Awards”, du kartus – 2021 ir 2019 metais – buvo nominuotas mobiliosios fotografijos Oskarams konkurse „iPhone Photography Awards“.

R. Jarmalavičius teigia juodai baltomis nuotraukomis galįs aiškiau papasakoti savo istorijas, nenukreipdamas dėmesio į antraeilius dalykus.

„Laikui bėgant, daugėja klausimų, ne atsakymų. Manau, kad tai atsispindi ir mano nuotraukose“, – sako fotografas mėgėjas.

R. Jarmalavičius yra baigęs žurnalistiką ir fotožurnalistiką Vilniaus universitete, daug metų dirbo žurnalistu ir redaktoriumi įvairiose žiniasklaidos priemonėse, per 20 metų vadovauja savo įkurtai strateginės komunikacijos kompanijai „Publicum“, yra pasaulinės komunikacijos grupės „Havas“ partneris Baltijos šalyse.

Daugiau R. Jarmalavičiaus nuotraukų rasite jo Instagram profilyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS