Lietuvos kultūros sezoną Bavarijoje tęsia pasaulinė kompozitorės J. Janulytės kūrinio premjera | Diena.lt

LIETUVOS KULTŪROS SEZONĄ BAVARIJOJE TĘSIA PASAULINĖ KOMPOZITORĖS J. JANULYTĖS KŪRINIO PREMJERA

  • 0

Birželio 16–17 dienomis Viurcburge ir Miunchene pirmą kartą skambės kompozitorės Justės Janulytės „Apnea“ – pandemijos metu gimęs kūrinys, kurį įkvėpė autorės mintys apie tai, ką mums reiškia kvėpavimas. 

Miuncheno kamerinio orkestro atliekama pasaulinė premjera tęsia Lietuvos kultūros instituto organizuojamą kultūros sezoną Bavarijoje, kurį pradėjo didelio publikos ir žiniasklaidos dėmesio sulaukęs dirigentės Mirgos Gražinytės-Tylos ir Bavarijos radijo simfoninio orkestro koncertas kovo mėnesį.

Birželio 16-osios koncertas Viurcburge yra įtrauktas į šiemet šimtmetį švenčiančio Mocarto festivalio programą ir vyks į UNESCO paveldo sąrašą įtrauktų Viurcburgo rūmų Imperatoriškoje (arba Kaizerio) salėje. Antrą kartą „Apnea“ skambės Miunchene, Princo regento teatre. Abu koncertai vyks su gyva publika, atlikimą Miunchene įrašinės ir liepos 28 d. transliuos Bavarijos radijas. Šį kūrinį J. Janulytei užsakė moterų kompozitorių kūrybos inicijavimu ir sklaida užsiimantis fondas „Musica femina München“.

Mane ypač žavi tai, kad autorė pasirinko tik vieną instrumentų grupę, vadinasi, ji ištobulino kūrybą minimaliomis priemonėmis ir pasiekė neįtikėtinai asociatyvų rezultatą.

Pasak J. Janulytės, kūrinį „Apnea“ (kvėpavimo sustojimas, nekvėpavimas – lot. k.) inspiravo ją seniai traukiančios su nardymu susijusios patirtys, ekstatinės būsenos, fizinių nardytojo kūno galimybių išplėtimas. „Visa tai labai aktualizuojasi dabartyje, kai per pandemiją iš naujo atrandame kvėpavimo svarbą ir laiko įtampą“, – dalijosi kompozitorė. Atlikdamas kūrinį styginių orkestras išgyvens 15 minučių „pasinėrimą“ į muziką be jokių pauzių, kartu su klausytojais leisdamasis į egzistencinių patirčių odisėją.

Miuncheno kamerinio orkestro vyriausiasis dirigentas Clemensas Schuldtas po pirmosios repeticijos žavėjosi Lietuvos kompozitorės kūriniu: „Ši muzika turi stiprų įtraukiantį, beveik hipnotinį poveikį! Kūrinys išeina iš tylos ir sugrįžta į ją, o tarp šių akimirkų kyla bangos – pirma smulkios, po to – didžiulės, pirma – raibuliuojančios, vėliau – putojančios! Mane ypač žavi tai, kad autorė pasirinko tik vieną instrumentų grupę, vadinasi, ji ištobulino kūrybą minimaliomis priemonėmis ir pasiekė neįtikėtinai asociatyvų rezultatą. „Apnea“ man kuria vaizdinius, tarsi pati erdvė skambėtų, tarsi būčiau prie tamsios, gaudžiančios jūros“, – pasakojo dirigentas.

Justė Janulytė. / D. Matvejevo nuotr.

J. Janulytė dalyvauja Miuncheno kamerinio orkestro repeticijose, klausysis savo kūrinio pasaulinės premjeros Viurcburge ir Miunchene. Koncerto organizatoriai itin rūpinasi atlikėjų ir žiūrovų sveikata: kaip ir visiems muzikantams ir dirigentui, taip ir kompozitorei, prieš kiekvieną susitikimą atliekamas testas dėl COVID-19. Testuotis arba turėti skiepo pažymėjimą taip pat privalės ir visi koncertų klausytojai.

Koncertuose kartu su pasauline J. Janulytės kūrinio premjera skambės Volfgango Amadėjaus Mocarto muzika.

Projektą „Be atstumo: Lietuvos kultūra Bavarijoje 2021“ vasarą ir rudenį tęs gyvi, nuotoliniai ar hibridiniai renginiai. Numatoma pristatyti ryškiausių Lietuvos kūrėjų ir atlikėjų skirtingų žanrų muzikos, literatūros, vizualiųjų menų, performansų programas, rengti menininkų rezidencijas.

GALERIJA

  • Justė Janulytė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS