LRT televizijai – 60 metų: nuo spalvingų nespalvotų mirksnių iki robotų | Diena.lt

LRT TELEVIZIJAI – 60 METŲ: NUO SPALVINGŲ NESPALVOTŲ MIRKSNIŲ IKI ROBOTŲ

Plačiai pristatomas solidus LRT televizijos 60-mečio jubiliejus svarbus ne tik pačiam nacionaliniam transliuotojui – 1957 m. balandžio 30 d. 19.45 val. transliuota pirmoji televizijos programa žymi bendrai televizijos, kaip reiškinio, techninės naujovės, atsiradimą Lietuvoje.

Tuo metu Lietuvoje buvo apie 30 televizorių, prie kurių susėdę keli šimtai žmonių išvydo pirmųjų diktorių Gražinos Bigelytės ir Juozo Baranausko pasveikinimą ir kino apybraižą "Tėviškėje", vaidybinį filmą "Prologas".

Tiesa, pirmosios laidos buvo matomos tik Vilniuje, bet jau po metų siųstuvai atsirado Kaune, Kėdainiuose ir plėtėsi toliau, o televizorių iki metų pabaigos buvo galima suskaičiuoti jau pusantro tūkstančio.

Šiandien televizija tokia įprasta ir nutolusi nuo savo pirminių tikslų, kad net madinga pasakyti, jog apskritai jos nežiūri. Ir išties sunku įsivaizduoti, kokią šventę televizija atnešdavo į žiūrovų namus, kai laidos būdavo transliuojamos vos 2–3 kartus per savaitę – kasdiene "duona" tapo tik 1961-aisiais.

Studijoje sėdinčių, nepriekaištingai atrodančių ir pasirengusių skaityti nušlifuotą tekstą diktoriai iš ekrano ilgainiui dingo, visgi televizijoje, žengiančioje pirmuosius žingsnius, jie buvo tikrosios žvaigždės, kurios neabejotinai gerbėjų būtų surinkusios sausakimšas arenas. Jiems – žiūrovų meilės, gerbėjų gėlės ir "pačiupinėjimas" (o kaip kitaip įsitikinti sutiktos žvaigždės realumu?), kelionės su koncertinėmis programomis po užsienį, kas paprastiems mirtingiesiems net neprisisapnuodavo, moterų pavydas, kad sutuoktinis nepažįstamą diktorę myli labiau nei realią žmoną, gandai, kurie žaibiškai sklisdavo ir be feisbuko. Patys diktoriai savo darbo privalumu vadindavo gerą jausmą, kad esi žmonėms reikalingas.

Ne sapnu, o tikru kliedesiu tuomet būtų traktuotos kalbos apie tai, kad televizijos laidas bus galima žiūrėti ne tik spalvotai ar be vaizdą trikdančio "sniego", bet ir tokio stebuklo kaip kompiuteris ekrane ar dar daugiau – telefone, pvz., miško gūdumoje, ant miesto centro šaligatvio ar gulint vonioje.

Retos, nespalvotos Vilniaus televizijos studijos transliacijos iš kuklios 40 kv. m studijos, cenzūruotos ir be jokio nuokrypio išaugo į tris kanalus – LRT HD, LRT Kultūra, LRT Lituanica – ir laisvę kurti moderniausioje Baltijos šalyse studijoje.

Apie ryškiausias visų laikų Lietuvos televizijos akimirkas ir asmenybes primena specialus LRT projektas – jubiliejui skirtas šou "60 akimirkų". Vilniaus Šiuolaikinio meno centre taip pat yra atidaryta buvusio LRT operatoriaus, Nacionalinės premijos laureato Algirdo Šeškaus fotografijų paroda „TV, 1975–1985“. Joje įamžintos vienintelės tuo metu televizijos užkulisių akimirkos šiandien atsiveria kitaip – naujai.

"60 akimirkų" – šeštadieniais 21 val. per LRT televiziją.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Čiubaka

Parodykit kaip siaurusevičius gatavas el skydinėje slėpėsi

jo

LRT ziuri tik nesigaudantys realybeje senoliai

NEBEIDOMI LRT

LRT tv tapo nebeidomi ziureti,laidos viktorinos zaidimai visiskai nebeidomus.nebelko estradiniu koncertu. jubiliejaus proga galejo pakartot ,senas geras laidas,estrados legendu koncertus. buvo tokia gera laida,nostalgija.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS