„Man Booker“ premija paskirta M. Atwood ir B. Evaristo | Diena.lt

„MAN BOOKER“ PREMIJA PASKIRTA M. ATWOOD IR B. EVARISTO

Prestižinė „Man Booker“ premija už grožinę literatūrą pirmadienį buvo neįprastai paskirta iš karto dviem asmenims: kanadiečių rašytojai Margaret Atwood (Margaret Atvud) už „Liudijimus“ (The Testaments) ir anglų rašytojai Bernardine Evaristo (Bernardin Evaristo) už knygą „Mergina, moteris, kita“ (Girl, Woman, Other).

M. Atwood tapo tik antra rašytoja moterimi, du kartus gavusia šią premiją. Pirmą kartą tokios garbės ji sulaukė už 2000 metais išleistą dešimtą savo romaną „Aklas žudikas“ (The Blind Assassin).

„Liudijimai“ yra 1985 metų romano „Tarnaitės pasakojimas“ (The Handmaid's Tale) tęsinys, kurio veiksmas vyksta praėjus daugiau kaip 15 metų po pirmojo romano įvykių. Pagal 1986 metų premijai nominuotą „Tarnaitės pasakojimą“, kurio egzempliorių anglų kalba visame pasaulyje parduota daugiau kaip 8 mln., pastatytas labai populiarus televizijos serialas, pradėtas rodyti 2017-aisiais.

50 tūkst. svarų (60 tūkst. eurų) „Man Booker“ premija buvo įteikta per 50-ąją ceremoniją Londono Rotušėje.

Dviem asmenims premija anksčiau buvo paskirta du kartus: 1974 ir 1997 metais. Tuomet taisyklės buvo pakeistos ir iš principo turėjo užkirsti kelią tokių atvejų pasikartojimui.

79 metų M. Atwood, kuri buvo su klimato aktyvistų grupės „Extinction Rebellion“ ženkleliu, laikė iškėlusi kitos laureatės ranką, kai jos abi ėjo ant pakylos.

„Aš labai nustebusi, būčiau maniusi, kad esu per sena“, – sakė M. Atwood.

„Man nereikia dėmesio, tad esu labai patenkinta, kad dalį jo gaunate jūs“, – pasakė ji kolegei B. Evaristo ir pajuokavo, kad kanadiečiai nesistengia išgarsėti, nes „galvoja, kad tai blogas skonis, todėl būtų nesmagu būti čia vienai“.

B. Evaristo atsakė: „Nepaprasta dalytis tuo su Margaret Atwood, kuri yra tokia [didelė] legenda.“

„Aš esu pirmoji juodaodė moteris, laimėjusi šią premiją“, – pridūrė rašytoja, kurios tėvas yra iš Nigerijos. Auditorija šiuos jos žodžius palydėjo pritarimo šūksniais.

Vėliau B. Evaristo reporteriams sakė, jog „džiaugiasi pasidalijusi“ premija, nes jai patinka dalytis. Ji pridūrė, kad premijos pinigus skirs nekilnojamojo turto įkeitimui panaikinti.

Geriausio grožinės literatūros kūrinio anglų kalba, išleisto Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje, titulas nuo pat premijos įsteigimo 1969-aisiais išjudindavo karjeras ir keldavo kontroversijas.

Tarp ankstesnių šios premijos laureatų yra tokie garsūs rašytojai kaip Ianas McEwanas (Ijanas Makjuenas), Julianas Barnesas (Džulianas Barnsas), Kazuo Ishiguro (Kadzuo Išiguras) ir Roddy Doyle'is (Rodis Doilis).

Paulas Beatty (Polas Bitis) tapo pirmuoju amerikiečių laureatu, kai „Booker“ 2013 metais pasidavė spaudimui ir pradėjo atsižvelgti ne vien į rašytojus iš Sandraugos, Airijos ir Zimbabvės.

Šių metų galutiniame pretendentų sąraše buvo šeši romanistai iš keturių žemynų, įskaitant keturias moteris.

Penkių narių vertinimo komisijoje dirbo rašytoja ir žurnalistė Afua Hirsch (Afua Hirš) ir Kinijoje gimusi britų romanistė bei kino kūrėja Xiaolu Guo (Siaolu Guo).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS