Minint karaimų įsikūrimą Lietuvoje jų istorija pristatoma virtualioje parodoje | Diena.lt

MININT KARAIMŲ ĮSIKŪRIMĄ LIETUVOJE JŲ ISTORIJA PRISTATOMA VIRTUALIOJE PARODOJE

Minint karaimų įsikūrimo Lietuvoje 625-ąsias sukaktis parengta virtuali paroda šios bendruomenės istorijai pristatyti.

Parodą parengė Lietuvos valstybės istorijos archyvas, Seimui 2022 metus paskelbus Lietuvos karaimų metais. Šiemet sukanka 625 metai nuo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto kvietimo karaimams įsikurti Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje.

Kaip ketvirtadienį pranešė Lietuvos valstybės istorijos archyvas, parodoje pristatomi dokumentai, atspindintys Lietuvos karaimų istoriją nuo 1559 iki 1940 metų. Juos galima suskirstyti į tris grupes: tai dokumentai, susiję su Trakų karaimų istorija; tai pat – su Naujamiesčio ir Panevėžio karaimais; dar viena grupė – su Vilniaus karaimais.

Reikšmingiausi pirmos grupės dokumentai yra Lenkijos karalių ir Lietuvos didžiųjų kunigaikščių privilegijos ir raštai, nustatantys Trakų karaimų teisinę padėtį, 1765 ir 1784 metų Trakų karaimų, mokančių pagalvės mokestį, surašymai.

Parodoje taip pat eksponuojami 1897 metų Trakų karaimų pradinės mokyklos nuostatai ir ugdymo planas, 1898 metų architekto Michailo Prozorovo parengtas Trakų kenesos rekonstrukcijos planas, 1903 metais įsteigtos Trakų karaimų labdaros draugijos įstatai, 1906 metų Trakų kenesos vyresniojo dvasininko Isaako Boguslovo Firkovičiaus priesaikos tekstas, 1910 metų Eupatorijos mieste Ukrainos pietuose, Krymo vakaruose, prie Juodosios jūros vykusio visuotinio karaimų bendruomenių atstovų suvažiavimo programa.

Antros grupės dokumentus sudaro 1765 metų Naujamiesčio, Panevėžio, Saločių ir Pasvalio karaimų surašymas, 1860 metų Naujamiesčio karaimų bendruomenės narių sąrašas, Panevėžio kenesos 1915–1916 metų krikšto, santuokos ir mirties aktų įrašai.

Svarbiausi trečios grupės dokumentai – žymesnių Vilniaus karaimų namų statybų projektai, su tabako fabriku „Šyšmanas ir Durunčos paveldėtojai“ susiję dokumentai, Vilniaus kenesos statybai skirto žemės sklypo Liubarto gatvėje Žvėryne planas ir medinių karaimų bendruomenės namų statybų projektas.

Su paroda galima susipažinti virtualių parodų svetainėje  https://virtualios-parodos.archyvai.lt/lt  arba archyvo paskyroje „Facebook" socialiniame tinkle.

 

 

GALERIJA

  • Minint karaimų įsikūrimą Lietuvoje jų istorija pristatoma virtualioje parodoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS