Mirė filosofė, literatūros kritikė J. Baranova | Diena.lt

MIRĖ FILOSOFĖ, LITERATŪROS KRITIKĖ J. BARANOVA

Ketvirtadienį mirė 65-erių filosofė, literatūros kritikė, eseistė, Vilniaus universiteto (VU) Filosofijos fakulteto profesorė Jūratė Baranova.

VU Filosofijos fakulteto dekanas Arūnas Poviliūnas sako, kad tai – didelė netektis fakultetui ir mokslo bendruomenei.

„Ji buvo mūsų puiki profesorė, labai daugiašakė, kuravo daug sričių – nuo filosofijos, meno, pati buvo kurianti grožinę literatūrą Audickos slapyvardžiu. Tai – labai brandi asmenybė, šakota. Tai yra didelė netektis mūsų fakultetui, nes ji buvo neeilinis žmogus“, – BNS sakė A. Poviliūnas.

1955 metais gimusios filosofės, eseistės, literatūros kritikės J. Baranovos pagrindinės mokslinių tyrinėjimų sritys buvo etika, filosofinė antropologija, praktinė filosofija, postmodernioji filosofija. Ji parašė monografijas „XX amžiaus moralės filosofija: pokalbis su Kantu“, „Nietzsche ir postmodernizmas“, „Kinas ir filosofija“, „Jurgos Ivanauskaitės fenomenas: tarp siurrealizmo ir egzistencializmo“,  filosofinę knygą „Išmintis kaip terapija“. Ji Išleido esė rinkinius „Meditacijos: tekstai ir vaizdai“, „Baimė nuskęsti“ ir kitų veikalų.

J, Baranova taip pat parengė filosofijos, etikos mokymo metodikos priemonių, vadovėlių vidurinėms ir aukštosioms mokykloms, rašė filosofinius, literatūros kritikos straipsnius, prozos kūrinius, pasirašydavo ir literatūriniu slapyvardžiu Ana Audicka.

Kultūros ministras reiškia užuojautą

Kultūros ministerijos vardu reiškiama užuojauta dėl filosofės, eseistės, publicistės, Vilniaus universiteto profesorės J. Baranovos mirties. 

„J. Baranova buvo ne tik ryški filosofijos mokslo figūra, bet ir nuolat mūsų viešąją erdvę savo įžvalgomis praturtindavusi intelektualė. Labai svarbus J. Baranovos indėlis rengiant filosofijos, etikos mokymo metodikos priemones, vadovėlius vidurinėms ir aukštosioms mokykloms. Mokslininkė taip pat buvo aktyvi Lietuvos kultūrinės erdvės dalyvė: tai liudija daugybė jos straipsnių kultūrinėje spaudoje, prozos kūriniai, dalyvavimas literatūros forumuose. J. Baranova buvo iš tų mokslininkų, kuriems apskritai labai rūpėjo kūrybos kibirkštis, filosofijos ir meno sandūra. Daugybė žmonių jai yra asmeniški dėkingi ne tik už palydėjimą į filosofijos pasaulį, bet ir už taiklų bei pagarbų žvilgsnį į jų kūrybą, už parodytą dėmesį, paskatinimą, palaikymą. Gausus ir įvairiapusiškas mokslininkės palikimas visuomet mūsų visuomenei išliks aktualus ir reikalingas“, – sako kultūros ministras Simonas Kairys.

GALERIJA

  • Mirė filosofė, literatūros kritikė J. Baranova
  • Mirė filosofė, literatūros kritikė J. Baranova
M. Ambrazo, D. Labučio / ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kaip

gaila, per anksti amžinybėn iškeliavo puiki šviesi moteris, dėstė mums, nespecialistams, bendrąjį filosofijos kursą; ir labai įsiminė

SUSIJUSIOS NAUJIENOS