Mirė garsus vokiečių operos režisierius H. Kupferis | Diena.lt

MIRĖ GARSUS VOKIEČIŲ OPEROS REŽISIERIUS H. KUPFERIS

Berlyne mirė vienas garsiausių pasaulyje operos režisierių, vokietis Harry Kupferis (Haris Kupferis), antradienį patvirtino jo agentūra.

Jam buvo 84 metai.

Per 44 metus trukusią karjerą H. Kupferis dirbo operose visoje Vokietijoje, daugiau kaip du dešimtmečius buvo Berlyno garsiosios „Komische Oper“ vyriausiasis režisierius.

1935 metais gimęs H. Kupferis studijavo Leipcige ir iš pradžių dirbo tuometinėje komunistinėje Rytų Vokietijoje, bet išgarsėjo 1978-aisiais pastatęs Richardo Wagnerio (Richardo Vagnerio) „Skrajojantį olandą“ Bairoito festivalyje.

Po trejų metų, 1981-aisiais, jis perėmė vadovavimą „Komische Oper“.

H. Kupferis, kuris buvo „Komische Oper“ įkūrėjo Walterio Felsensteino (Valterio Felzenšteino) studentas, statė Wolfgango Amadeus Mozarto (Volfgango Amadėjaus Mocarto) ir R. Wagnerio darbus, surengė šiame operos teatre dvi pasaulines premjeras, o 2002-aisiais pasitraukė.

Į Bairoito festivalį jis grįžo 1988 metais, kai drauge su argentiniečių ir izraeliečių dirigentu Danieliu Barenboimu pastatė R. Wagnerio „Nibelungų žiedą“.

Griuvus Berlyno sienai H. Kupferis vėl bendradarbiavo su D. Barenboimu dėl ambicingo projekto visą dešimtmetį Berlyno valstybiniame operos teatre pastatyti po vieną R. Wagnerio operą per metus.

H. Kupferis dirbo iki pat mirties, režisavo operas visame pasaulyje. Anksčiau šiais metais surengė triumfališką Georgo Friedericho Handelio (Georgo Frydricho Hendelio) „Poro“ sugrįžimą į „Komische Oper“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...,tinkamai nuGYVENES SAVO GYVENMA...,

iskeliavo AMZINYBEN...,te priima JI DIEVAS DANGAUS KARALYSTEN... TASKAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS