Mirė spaustuvininkas, mecenatas P. Kalibatas | Diena.lt

MIRĖ SPAUSTUVININKAS, MECENATAS P. KALIBATAS

  • 0

Sekmadienį po ilgos ir sunkios ligos Vilniuje mirė spaustuvininkas, leidėjas bei mecenatas 71 metų Petras Kalibatas, pranešė artimieji.

Iš Anykščių rajono kilęs P. Kalibatas Rusijoje, tuometiniame Leningrade, dabartiniame Sankt Peterburge, studijuodamas neakivaizdžiai įgijo inžinieriaus geologo specialybę. Lietuvai iškovojus nepriklausomybę, jis ėmėsi knygų leidybos verslo.

1994 metais P. Kalibatas įkūrė savo spaudos ir leidybos įmonę „Petro ofsetas“.

Bendrovės spausdintos knygos pelnė ne vieną apdovanojimą, įmonės išleista Pauliaus Normanto knyga „Baltas“ įrašyta į šalies rekordų knygą kaip ilgiausia lankstytina knyga Lietuvoje, o atkurti Kristijono Donelaičio „Metų“ ir Martyno Mažvydo „Katekizmo“ kūriniai buvo pirmieji faksimiliniai leidiniai šalyje.

P. Kalibatas daugelį metų buvo Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto kasmetinės premijos už kūrybiškiausią metų knygą mecenatas, įvairių kultūros leidinių bei šalies poligrafijos sektoriaus rėmėjas, Pasaulio anykštėnų bendrijos leidybos projektų organizatorius, šios bendrijos garbės narys, taip pat Lietuvos spaustuvininkų asociacijos tarybos narys bei Knygotyros ir dokumentotyros instituto įkurtos Knygos kolegijos pirmininkas.

P. Kalibatas šiais metais apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu.

Lietuvos vadovų užuojauta

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą, mirus spaustuvininkui, leidėjui ir mecenatui P. Kalibatui.

Pasak šalies vadovės, Lietuvos knygų pasaulis neteko savo spaudos Atlanto – didelės asmenybės, spaustuvininko pašaukimą atradusios Atgimimo metais, pradedant disidentų kūriniais ir kita Nepriklausomybės atkūrimo laikotarpio leidyba.  

Užuojautoje teigiama, kad P. Kalibato įsteigta spaustuvė išaugo į reikšmingą poligrafijos bendrovę, kurios išleistos knygos buvo ir skaitomos, ir gėrimasi jų kokybe, pelniusia daug apdovanojimų. Leidėjo švietėjišką misiją vainikavo K. Donelaičio „Metų“ 1818 m. leidimo faksimilinis leidinys. Kaip mecenatas P. Kalibatas rėmė studentus, jaunuosius leidėjus, literatūrines premijas, „Knygų Kalėdas“, niekada nepamiršdamas ir savo šaknų – anykštėnų bendrijos.

Dėl skaudžios netekties prezidentė pareiškė nuoširdžią užuojautą P. Kalibato šeimai, artimiesiems ir kolegoms, taip pat Lietuvos kultūros bendruomenei.

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis taip pat pareiškė užuojautą dėl P. Kalibato mirties.

„Netekome vieno iš šalies spaudos ir leidybos pradininkų, didžių mecenatų, švietėjų padėjusių pamatą mūsų poligrafijos plėtrai po Nepriklausomybės atkūrimo. P. Kalibato įkurta bendrovė pelnė daugybę apdovanojimų už pavyzdinę spaudos kokybę, buvo apdovanota diplomais už gražiausiai išleistas Lietuvos knygas.

Dėl skaudžios netekties reiškiu nuoširdžią užuojautą velionio artimiesiems, bičiuliams ir bendražygiams, kolegoms, visai šalies kultūros bendruomenei. Esu tikras, kad P. Kalibato indėlis į kultūros kėlimą, švietėjišką, filantropinę veiklą niekuomet nebus pamirštas“, – sako Vyriausybės vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS