Mirė tapytojas V. Ciplijauskas | Diena.lt

MIRĖ TAPYTOJAS V. CIPLIJAUSKAS

  • 0

Praėjusią savaitę eidamas 92-uosius mirė tapytojas Vytautas Ciplijauskas, pirmadienį pranešė Lietuvos dailininkų sąjunga.

1927 metais gimęs menininkas Antrojo pasaulinio karo metais įstojo į Kauno taikomosios dekoratyvinės dailės institutą, bet buvo ištremtas iš Lietuvos.

Dešimtmetį praleidęs Krasnojarsko krašte, Irkutske, grįžęs iš tremties tapytojas tęsė studijas Vilniuje, tuometiniame Lietuvos valstybiniame dailės institute.

1964 metais įstojęs į Lietuvos dailininkų sąjungą, jis nuolat dalyvavo parodose, konkursuose, tarptautiniuose pleneruose.

V. Ciplijauskas 1979 metais apdovanotas Lietuvos valstybine premija, 1997 metais – LDK Gedimino ordino Karininko kryžiumi, 2003 metais jam skirta Vyriausybės meno premija.

Tapytojo vardas Lietuvos XX amžiaus antrosios pusės dailės istorijoje neatsiejamas nuo portreto žanro, kuris sudaro didžiąją jo kūrybos dalį. Nors dailininkas yra sukūręs ir teminių kompozicijų, peizažų bei natiurmortų, būtent portretuose atsiskleidė dailininko estetinės ir moralinės nuostatos, profesinė meistrystė, teigia Dailininkų sąjunga.

„Geriausi tapytojo portretai išsiskiria profesionaliu piešiniu, subtiliai atskleistu tapomų žmonių dvasiniu pasauliu, sodriai giliu spalvų deriniu, santūrumu, elegancija ir artistiškumu. Jo herojai dažniausiai dvasingos, kūrybingos asmenybės“, – rašoma pranešime.

„V. Ciplijauskas neabejotinai paliko svarų kūrybinį indėlį ir didžiosiomis raidėmis įrašė savo vardą Lietuvos dailės istorijoje“, – teigiama jame.

Urna su velionio palaikais bus pašarvota Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje. Atsisveikinti su mirusiuoju bus galima antradienį nuo 16 val. iki 21 val., taip pat trečiadienį nuo 7.30 val. iki 14 valandos.

Trečiadienį 7.30 val. bus aukojamos mišios už mirusįjį, urna išnešama 14 val., V. Ciplijaukas bus laidojamas Menininkų kalnelyje Antakalnio kapinėse.

Premjeras reiškia užuojautą

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis reiškia užuojautą dėl tapytojo, Vyriausybės meno premijos laureato Vytauto Ciplijausko netekties.

„Lietuva neteko talentingo kūrėjo, pedagogo, menininko, kurio tapyti lietuvių kultūros veikėjų portretai, kiti darbai paliko gilų įspaudą Lietuvos XX a. antrosios pusės dailės istorijoje. Išskirtinis ir savitas V. Ciplijausko kūrybos braižas, atspindintis harmoningą ir dvasingą žmogų, puošė ne tik mūsų, bet ir užsienio muziejus.

Šia sunkią netekties valandą reiškiu nuoširdžią užuojautą Velionio artimiesiems, bičiuliams, mokiniams, talento gerbėjams ir visai šalies kultūros bendruomenei“, - sakoma premjero užuojautoje.

GALERIJA

  • Mirė tapytojas V. Ciplijauskas
  • Mirė tapytojas V. Ciplijauskas
  • Mirė tapytojas V. Ciplijauskas
V. Ciplijausko darbai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS