Molėtų rajone atsidariusioje „Giedroje galerijoje“ eksponuojama B. Purlienės ir G. Purlytės kūryba | Diena.lt

MOLĖTŲ RAJONE ATSIDARIUSIOJE „GIEDROJE GALERIJOJE“ EKSPONUOJAMA B. PURLIENĖS IR G. PURLYTĖS KŪRYBA

  • 3

Alantos miestelio pašonėje duris atvėrė „Giedra galerija“, kurioje eksponuojami dviejų menininkių – mamos keramikės Birutės Purlienės ir dukters tapytojos Giedros Purlytės kūryba. Nuo septintojo dešimtmečio kurtos B. Purlienės keraminės kompozicijos, pavieniai plastikos ieškojimai, taikomosios keramikos pavyzdžiai puikiai „suskamba“ su pastarąjį dešimtmetį kurta jautria ir koloristine G. Purlytės tapyba.

Per beveik ketverius kūrybinio darbo dešimtmečius kuriančios B. Purlienės keramika puošė viešąsias erdves. Tai – Kauno geležinkelio stoties restorano pano, kurį sudarė 1000 keraminių plytelių su miesto architektūra (dydis 48 m²). Kauno Sporto halės valgyklai ji sukūrė keraminį pano „Deglas“, Jonavos kultūros namams – pano „Muzika“, Šventosios poilsio namams – „Auksinės kopos“, Zarasų rajone K. Būgos memorialiniam muziejui – keramikos darbą „Ąžuolas“. Didelė dalis jos parodinių darbų saugoma Kauno keramikos muziejaus fonduose. „Giedra galerija“ vyksiančioje parodoje galima apžiūrėti įvairiomis technikomis atliktus keramikos kūrinius, puošiančius interjerus. Tarp eksponatų – ir 1966 m. sukurtas pirmasis B. Purlienės kūrybinis darbas, kuris buvo eksponuotas Kauno M. K. Čiurlionio muziejuje, ir 2002 m. sukurta vaza, kurios dugnas atkartoja penkerių metų anūko Martyno pėdą.

Spalvos tarpusavyje kalbasi, šnabždasi, retsykiais ir garsiai šūkteli. Pasineriu į spalvų pasaulį ir jis mane neša tarsi klasikinė muzika.

G. Purlytė, kurios vardu pavadinta galerija, savo kūrybą skirsto į kelias kryptis. Tai – menas namams arba iliustratyvi tapyba, prasidėjusi Dailės akademijos studijų suole. Būdama studentė ji kūrė iliustracijas vaikų leidiniams ir mažųjų skaitytojų knygelėms. Naujausia jos iliustruota knyga – Kerry Keys‘o „Peliukas ir Liuka“ (Rašytojų sąjungos leidykla, 2018 m.). Ryškiomis ir nuotaikingomis tapytojos drobėmis puošiami interjerai. Lygindama šią kūrybos kryptį su muzika, G. Purlytė ją priskiria dainuojamosios poezijos žanrui. Gamtos įkvėpta tapyba, primenanti liaudies dainas, gimė pleneruose. Persikėlusi į Molėtų rajoną prie Glasmyno ežero, menininkė į drobes perkelia vietinių apylinių kompozicijas, spalvas ir atspalvius.

T. Juknevičiaus nuotr.

Trečioji menininkės kūrybos sritis – abstrakti tapyba, ją lydi nuo studijų Dailės Akademijoje. „Čia svarbi spalva, šviesa, kompozicija, emocija, – pasakoja G. Purlytė. – Spalviniai sprendimai ir deriniai – atskiras svarbus uždavinys. Spalvos tarpusavyje kalbasi, šnabždasi, retsykiais ir garsiai šūkteli. Pasineriu į spalvų pasaulį ir jis mane neša tarsi klasikinė muzika – be žodžių, be įvardinimų. Manau, kad nežiūrint į skirtingas stilistikas, visos šios trys kryptys turi bendrų bruožų. Manyje telpa ir vaikystės, naivumo ilgesys, ir gamtos romantika, ir tyli meditatyvinė kontempliacija, stebint savo ir kito žmogaus sielos spalvą.“

B. Purlienės ir G. Purlytės kūriniai eksponuojami ne tik jaukioje ekspozicinėje salėje, tačiau ir gamtoje, tvenkinio ir medžių apsuptyje. Natūralus paukščių čiulbėjimas – geriausias muzikinis fonas. Patys kūriniai tarsi kuria atskirą santykį su gamta ir žiūrovu. „Giedros galerijos“ įkūrėja G. Purlytė tikisi, kad ši gamtos prieglobstyje atidaryta galerija pritrauks ramybės, gamtos ir autentiškos kūrybos ieškančius meno mylėtojus.

GALERIJA

  • Molėtų rajone atsidariusioje „Giedroje galerijoje“ eksponuojama B. Purlienės ir G. Purlytės kūryba
  • Molėtų rajone atsidariusioje „Giedroje galerijoje“ eksponuojama B. Purlienės ir G. Purlytės kūryba
  • Molėtų rajone atsidariusioje „Giedroje galerijoje“ eksponuojama B. Purlienės ir G. Purlytės kūryba
  • Molėtų rajone atsidariusioje „Giedroje galerijoje“ eksponuojama B. Purlienės ir G. Purlytės kūryba
T. Juknevičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Sonata

Graži paroda. Puikus sumanymas. Įkvepianti menininkių kūryba. Šilčiausi sveikinimai! Sėkmės didelės!

Hmm..

Paveikslai kad ir iš toli bet atrodo verti

SEKMES

SVEIKINAME SEKMES KURYBOJE IR VERSLE DRAUGAI.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS