Muziejuje „Alka“ – Žemaitijos priešistorės ekspozicija | Diena.lt

MUZIEJUJE „ALKA“ – ŽEMAITIJOS PRIEŠISTORĖS EKSPOZICIJA

Telšiuose Žemaičių muziejuje „Alka“ atidaryta nauja ekspozicija. Joje –  žemaičių praeitis nuo akmens amžiaus iki Žemaitijos krikšto.

Ekspozicija parengta iš „Alkos“ muziejaus saugyklose saugomų unikalių radinių. Juos archeologai surinko tirdami kapinynus. Lankytojams pateikta tik nedidelė dalis iš bemaž 20 tūkst. radinių kolekcijos.

„Akmens amžiaus kirvukai, titnago ir rago dirbiniai, geležies amžius su savo papuošalais, kalavijais. Žemaičiams tai irgi buvo labai būdinga ginkluotė – kardai, ietigaliai, kirviai“, – pasakoja Žemaičių muziejaus „Alka“ direktorė Elvyra Spudytė.

Ekspozicija išdėstyta dviejose nedidelėse patalpose, joje panaudota ir šiuolaikinė interaktyvi įranga, leidžianti kitomis akimis pažvelgti į laikotarpį. Terminale ir 11-oje judančių ekranų  galima pamatyti muziejaus eksponatus, nuotraukas ir vaizdus iš muziejininkų archeologinių ekspedicijų, prasidėjusių kone prieš 60 metų.

„Pagrindinė koncepcija yra apie pirmuosius gyventojus, kol žemaičių dar nebuvo, kai į mūsų kraštą atėjo medžiotojų ir žvejų gentys, atsikraustė baltų gentys, o paskui žemaičių gimimas: su kokiomis archeologinėmis kultūromis, nuo kokio amžiaus mes galime kalbėti apie žemaičius“, – sako meno istorikas, archeologas prof. Adomas Butrimas.

Šią ekspoziciją parengti Telšių muziejininkams padėjo Vilniaus dailės akademijos darbuotojai. Pasak specialistų, ji įdomi ne tik žemaičiams.

„Remiantis tais eksponatais ir eksponatais, kurie saugomi muziejuje, galima pasakoti ir daug kitų istorijų: galima pasakoti ir kuršių istoriją, šiek tiek ir žiemgalių istoriją, galima pasakoti ginklų, papuošalų, žemdirbytės. Bet toks buvo sumanymas, kad dabar pats laikas papasakoti žemaičių etnoso genties atsiradimo, kilmės istoriją“, – teigia Vilniaus dailės akademijos prorektorius Marius Iršėnas.

Žemaičių „Alkos“ muziejus įsteigtas 1932 m., pirmoji archeologinė ekspozicija jame atidaryta bemaž prieš 50 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS