Muzikos gerbėjai gedi dainininko ir dainų kūrėjo L. Coheno | Diena.lt

MUZIKOS GERBĖJAI GEDI DAINININKO IR DAINŲ KŪRĖJO L. COHENO

  • 0

Kaip vienas iškiliausių savo kartos artistų giriamas kanadietis muzikas ir poetas Leonardas Cohenas (Leonardas Koenas) mirė eidamas 83-uosius metus.

„Praradome vieną iš labiausiai gerbiamų ir kūrybingiausių muzikos vizionierių“, – rašoma L.Coheno „Facebook“ paskyroje ir tinklapyje.

L. Cohenas užaugo Monrealyje, bet gyvenimo pabaigoje gyveno Kalifornijoje. Pranešime sakoma, kad vėliau Los Andžele įvyks privati atminimo ceremonija.

Kanados premjeras Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) pareiškė gedintis L. Coheno, seniai laikomo vienu svarbiausių šalies poetų ir vadinamo „ypatingu monrealiečiu“. „Leonardai, jokio kito poeto muzika neturėjo tokio jausmo arba skambesio kaip tavo. Pasiilgsime tavęs“, – J. Trudeau sakė savo pranešime.

Kanados premjeras sakė, kad L. Cohenas bus „su meile prisimenamas dėl savo šiurkštoko vokalo, save pajuokiančio humoro ir jausmingų tekstų, kurie pavertė jo dainas daugelio kartų mėgstamiausiomis“. „Leonardas Cohenas yra toks pat svarbus šiandien, koks buvo ir septintajame dešimtmetyje. Jo sugebėjimas užburti daugybę žmogaus emocijų padarė jį vienu įtakingiausių ir ilgiausiai dirbusių muzikantų. Jo stilius peržengė mados įgeidžius“, – sakė J. Trudeau.

L.Cohenas gimė 1934 metų rugsėjo 21 dieną Vestmaunte, anglakalbiame Monrealio priemiestyje, viduriniosios klasės žydų šeimoje. Jo motina Masha Klonitsky (Maša Klonicki) buvo Kauno rabino Solomono Klonitsky-Kline'o (Solomono Klonickio-Klaino) dukra. Tuo tarpu jo senelis iš tėvo pusės, Lenkijoje gimęs Lyonas Cohenas (Lionas Koenas), buvo Kanados žydų kongreso įkūrėjas.

L. Cohenas iš pradžių rašė tik eiles, o vėliau žengė pirmuosius atsargius žingsnius muzikoje. Jo plunksnai priklauso kai kurios labiausiai įsimintinų šios kartos dainų, įskaitant meditacines „So Long, Marianne“, „Suzanne“ bei „Hallelujah“. Pastaroji daina, kurioje gausu biblinių motyvų, buvo perdainuota daugelio atlikėjų: Jeffo Buckley (Džefo Baklio), Johno Cale'o (Džono Keilo), k.d.lang ir Rufuso Wainwrighto (Rufuso Veinraito).

Monrealio meras Denisas Coderre'as (Denisas Koderas) nurodė mieste nuleisti vėliavas iki pusės stiebo. „Šį vakarą netekome vieno iškiliausių mūsų ambasadorių ir ikonų – Leonardo Coheno“, – parašė jis savo „Twitter“ paskyroje.

Pasirodžius žiniai apie jo mirtį, prie muzikanto namų Monrealyje ėmė spontaniškai rinktis jo gerbėjai, nešini žvakėmis ir gėlėmis bei skrybėlėmis, kurios buvo tapusios jo stiliaus akcentu pastaraisiais karjeros metais.

Jauni ir pagyvenę L. Coheno gerbėjai leido geriausiai žinomas jo dainas savo išmaniaisiais telefonais. Ant namo durų kabojo viela su užkabintomis raidėmis „H-A-L-L-E-L-U-J-A-H“.

L. Cohenas būdamas jaunas ilgai gyveno Graikijai priklausančioje Hidros saloje, o, prieš grįždamas į muziką, dešimtajame dešimtmetyje pasitraukė į budistų vienuolyną šalia Los Andželo.

Tačiau visą laiką jis išlaikė artimą ryšį su Monrealiu. 2000 metais valstybinėse buvusio Kanados premjero laidotuvėse jis nešė Pierre Trudeau (Pjero Triudo), dabartinio ministro pirmininko tėvo karstą kartu su buvusiu JAV prezidentu Jimmy Carteriu (Džimiu Karteriu) ir tuometiniu Kubos prezidentu Fideliu Castro (Fideliu Kastro).

L. Cohenas savo paskutinįjį albumą „You Want It Darker“ išleido praėjusį mėnesį. Jame atsiskleidžia atlikėjo apmąstymai apie savo mirtingumą.

JAV Garso įrašų akademija, 2010 metais skyrusi L. Cohenui garbės „Grammy“ apdovanojimą už visos karjeros pasiekimus, reiškė gedulą, mirus „vienam gerbiamiausių popmuzikos poetų, suteikusiam muzikinį pamatą daugeliui dainų kūrėjų“.

„Jo nepaprastas talentas padarė didžiulį poveikį nesuskaičiuojamai daugybei dainininkų ir dainų kūrėjų, taip pat plačiajai kultūrai“, – sakoma akademijos prezidento Neilo Portnow (Nilo Portnau) pranešime. „Siaubingai jo ilgėsimės“, – priduriama jame.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS