Naują knygą A. Čekuolis rašė visą gyvenimą ir vienerius metus | Diena.lt

NAUJĄ KNYGĄ A. ČEKUOLIS RAŠĖ VISĄ GYVENIMĄ IR VIENERIUS METUS

  • 1

Keliautojo, rašytojo, žurnalisto ir vienos žymiausių lietuviškų laidų „Popietė su Algimantu Čekuoliu“ autoriaus pristatinėti nereikia. Praėjus 27-riems darbo nacionalinėje televizijoje metams, vyriausiu laidų vedėju pasaulyje tituluotas eruditas šį puslapį užvertė ir visą savo dėmesį sutelkė į rašymą.

Naują etapą A. Čekuolis pradeda išleista knyga „Salos ir jų žmonės“, kurioje pratęsia pasakojimų apie įvairiausius pasaulio kraštus ir reiškinius seriją.

A. Čekuolio, jo žmonos Editos ir geriausių fotografijos meistrų nuotraukomis iliustruota knyga atskleidžia nematytų ir nepažintų salų peizažus ir žmones, todėl ją įdomu ne tik skaityti, tačiau ir vartyti. Pasak rašytojo, salos – tai tarsi žemynų kristalai. Nors Žemėje yra daugiau nei 30 tūkst. salų, aprašymų ir istorijų atžvilgiu – jos tarsi apleistos.

„Dauguma salų yra izoliuotos vienos nuo kitų ar kontinentų, todėl jose išliko itin daug vis dar gyvuojančios senovės. Pavyzdžiui, manoma, kad Ramiojo vandenyno viduryje esančioje Velykų saloje žmonės taip gyvena jau daugiau nei 3 tūkst.–4 tūkst. metų. Tokiose vietose išsaugoma nesumaišyta, mažai pakitusi kultūra ir buitis, o jų paveldas iki šiol jaudina mokslininkus bei smalsuolius“, – pasakoja A. Čekuolis.

„Pažiūrėti toliau nei tik per savo langą“

Neretai salos tampa politinių ir istorinių aplinkybių dalimi. Todėl knygoje autorius nevengia pamąstymų apie vyrų ir moterų santykius, bendražmogiškus fenomenus, pasaulio įvykius. Net skirtingi tų pačių salų pavadinimai gali būti sąlygoti konfliktų, skatinti nacionalizmą ir ekspansionizmą. Rašytojas atskleidžia, kad šiuo metu ketinama priimti pasaulinį sprendimą, jog geografiniai taškai būtų vadinami viena kalba.

Siekiu parodyti, kiek pasaulyje yra įdomių vietų, sužadinti norą plėsti akiratį.

„Ši knyga yra skirta smalsiems žmonėms, kurie mėgsta pažiūrėti toliau nei tik per savo langą. Ją rašydamas galvojau apie moksleivius, studentus – jaunus žmonės, kuriems ji gali būti įveiktą gyvenimo etapą pažyminti dovana. Siekiu parodyti, kiek pasaulyje yra įdomių vietų, sužadinti norą plėsti akiratį. Taip pat – pripratinti prie pirminių, autentiškų pavadinimų“, – teigia A. Čekuolis.

Autorius pripažįsta, kad knygos rašymas yra sunkus darbas, tačiau teigia, kad jis neturi turėti prakaito kvapo. Priešingai, skaitytojui turi atrodyti, kad knyga parašyta vienu įkvėpimu. Todėl ir knygą „Salos ir jų žmonės“ A. Čekuolis rašė visą gyvenimą ir vienerius metus.

Nuvykti ir aprašyti

„Jeigu aš ką nors matau, noriu apie tai papasakoti, jeigu išgirstu ar perskaitau, noriu ten nuvykti, pamatyti, kaip tai atrodo ir aprašyti. Pavyzdžiui, Afrikoje yra teritorijų, kurių joks baltaodis dar nebuvo aplankęs. Šių vietų žmonės išsaugoję unikalius senuosius tikėjimus ir kultūrą. Džiaugiuosi, kad dalyje jų teko apsilankyti ir apie jas parašyti“, – teigia rašytojas.

Su rašytoju A. Čekuoliu skaitytojai galės susitikti visomis šių metų Vilniaus knygų mugės dienomis leidyklos „Alma littera“ stende. Naujausios rašytojo knygos „Salos ir jų žmonės“ pristatymas įvyks vasario 24 d., penktadienį, 19 val., LRT Forume. Renginį moderuos LRT žurnalistė Ugnė Galadauskaitė.

A. Čekuolis gimė 1931 metais. Rašytojas, publicistas, keliautojas skaitytojams puikiai pažįstamas kaip žurnalistikos patriarchas, daugiau nei tuzino knygų autorius. Ne viena A. Čekuolio knyga yra tapusi bestseleriu, o bendras autoriaus knygų tiražas jau seniai perkopė 100 tūkst. egzempliorių. Autorius naujausioje knygoje „Salos ir jų žmonės“ dar kartą įrodo, kad mūsų pasaulis gali būti įdomesnis nei beletristika.

GALERIJA

  • Naują knygą A. Čekuolis rašė visą gyvenimą ir vienerius metus
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

pavadinimus kurpiant kas nors pagalvoja apie ju prasme ar potekste??

SUSIJUSIOS NAUJIENOS