Naujai atrastas Cimabue paveikslas bus parduotas brangiausiai? | Diena.lt

NAUJAI ATRASTAS CIMABUE PAVEIKSLAS BUS PARDUOTAS BRANGIAUSIAI?

  • 0

Italijos ankstyvojo renesanso grando Cimabue (Čimabujės) teptukui priskiriamas paveikslas sekmadienį bus parduodamas aukcione, praėjus kelioms savaitėms po to, kai jis buvo aptiktas vienos senyvos moters virtuvėje netoli Paryžiaus esančiame miestelyje.

XIII amžiaus tapytojo, taip pat žinomo kaip Cenni di Pepo (Čeni di Pepo), paveikslas „Kristaus išjuokimas“ įvertintas maždaug 4–6 mln. eurų. Tai gali būti brangiausiai Prancūzijoje šiemet parduotas meno kūrinys.

Paryžiuje įsikūrusi senųjų meistrų tapybos specialistų kontora „Turquin“, atlikusi infraraudonųjų spindulių analizę, patvirtino, kad vos 26 centimetrų aukščio ir 20 centimetrų pločio paveikslas yra dalis didesnės ikonos, tikriausiai nutapytos po 1280 metų. Tuo metu Cimabue sukūrė aštuonias scenas, vaizduojančias Kristaus kančią ir nukryžiavimą.

Dvi kitos šio kūrinio dalys šiuo metu eksponuojamos Didžiosios Britanijos ir JAV muziejuose: „Švč. Mergelė ir kūdikis su dviem angelais“ – Nacionalinėje galerijoje Londone, o „Kristaus nuplakimas“ – Fricko (Friko) kolekcijoje Niujorke.

Nacionalinėje galerijoje laikomas paveikslas taip pat šimtmečius buvo dingęs. Jis buvo aptiktas tik vienam britų aristokratui tvarkant savo protėvių rezidenciją Safolke.

2000 metais jis buvo įvertintas 6,5 mln. svarų ir padovanotas valstybei, siekiant išvengti paveldėjimo mokesčių.

Prancūzijoje šiauriniame Kompjeno mieste rasto paveikslo senyva savininkė galvojo, kad jos turimas kūrinys tėra sena ikona, bet nunešė vietos aukcionų „Acteon“ organizatoriams Senlise, kad šie nustatytų paveikslo vertę.

„Stilius, auksinės spalvos fono dekoracijos, visų trijų paveikslų vienodos nugarėlės ir bendra būklė patvirtina, kad jie priklausė taip pačiai iš kelių dalių sudarytai ikonai“, – nurodė „Acteon“.

Pasirodė, kad virtuvėje virš viryklės kabojęs paveikslas yra puikiai išsilaikęs, nors ant jo susikaupė apnašų sluoksnis.

Istorikai mano, kad Cimabue yra sukūręs apie 12 ant medžio tapytų ikonų. Geriau žinomos yra jo mozaikos, freskos ir altoriai.

Cimabue pirmasis natūralesnėmis spalvomis ir atspalviais išsiskyręs iš kitų italų menininkų, kuriems tuo metu didelę įtaką tebedarė bizantietiškos ikonografijos tradicijos.

Meno istorikai jį laiko vienu renesanso pradininkų, davusių pradžią tokiems didiems menininkams kaip  jo mokinys Giotto (Džoto).

Nuo penktadienio „Kristaus išjuokimas“ eksponuojamas Senliso rotušėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS