Naujoje knygoje – šiandieninės JAV ir Kinijos lenktynės dirbinio intelekto srityje | Diena.lt

NAUJOJE KNYGOJE – ŠIANDIENINĖS JAV IR KINIJOS LENKTYNĖS DIRBINIO INTELEKTO SRITYJE

  • 0

Ilgai Jungtinės Amerikos Valstijos buvo laikomos technologinių inovacijų lyderėmis, įskaitant ir dirbtinio intelekto (DI) sritį. O Kinijos kompanijos, kuriančios didžiųjų technologinių žaidėjų – „Twitter“, „Facebook“ ar „Google“ – produkcijos atitikmenis, įgijo Silicio slėnio produkcijos kopijuotojų reputaciją. Tačiau situacija greitai keičiasi.

Lietuvių kalba pasirodžiusioje itin aktualioje knygoje „DI supervalstybės“, dirbtinio intelekto  ekspertas ir buvęs „Google China“ prezidentas dr. Kai-Fu Lee teigia, kad netrukus Kinija gali aplenkti Silicio slėnį DI srityje. Nuo to, kaip abi šalys bendradarbiaus DI srityje, reikšmingai priklausys pasaulio ekonomika ir valdymas.

Išsilavinimą JAV įgijęs dr. Kai-Fu Lee, puikiai išmanydamas ir Kinijos, ir JAV rinkas, knygoje ne tik suprantamai apžvelgia pasaulinės DI pažangos kryptis ir naujausius DI tyrėjų produktus bei paslaugas, bet ir analizuoja galimus artėjančių milžiniškų permainų žmonijos istorijoje scenarijus – kaip gyvensime kartu su DI.

Svarbiausias dirbtinio intelekto ateitį lemsiantis veiksnys bus žmonių veiksmai.

Kai-Fu Lee rašo, kad precedento neturintis DI pritaikymas dramatiškas permainas atneš daug anksčiau nei daugelis tikisi. Kaistant JAV bei Kinijos konkurencijai DI srityje, Kai-Fu Lee ragina abi valstybes prisiimti atsakomybę, ateinančią kartu su didele technologine galia.

„Pranašystės tiek apie robotų viešpatavimą, tiek apie niekam nereikalingų bedarbių klasę smelkiasi į mūsų sąmonę, sukeldamos visa apimantį žmonių bejėgiškumo jausmą visagalių technologijų akivaizdoje. <...> Svarbiausias dirbtinio intelekto ateitį lemsiantis veiksnys bus žmonių veiksmai“, – rašo autorius.

Autorių nuotr.

Daug ekspertų jau dabar įsitikinę, kad DI padarys neigiamą įtaką didelei daliai darbo vietų. Kai-Fu Lee prognozuoja milžinišką DI poveikį ne tik darbininkų, bet ir tarnautojų užimtumui. Autorius pateikia aiškią schemą, kokias profesijas labiausiai paveiks dirbtinis intelektas ir kada to tikėtis.

Kokių profesijų atstovai daugiausia išloš iš DI? Kuo užsiimsime, kai DI dirbs už mus: menais, rūpyba, skaitmenine vadyba? Ar visuotinės bazinės pajamos išspręstų šią problemą? Greičiausiai ne. Autorius įsitikinęs, kad vis tiek bus ką veikti ir darbas neišnyks.

Kai-Fu Lee laikosi nuomonės, kad kai mus darbo rinkoje pakeis protaujančios mašinos, galėsime nebebūti ekonomiką varančio mechanizmo sraigteliais. Jis prognozuoja, kad, išsivadavę  nuo mechaniškų užsiėmimų, rūpybą, paslaugas bendruomenei ir asmenybės tobulėjimą vertinsime kaip darbą dėl bendro visuomeninio projekto – kurti žmogiškesnę visuomenę. Tegul mašinos daro tai, ką gali jos, o žmonės darys tik tai, ko niekada nepadarys mašinos. Po sunkios ligos pasveikęs ir daug ką iš naujo permąstęs autorius įsitikinęs, kad būtent tokie darbai yra prasmingiausi ir jie bus nepakeičiami.

Knyga atskleidžia, kaip DI pakeis pasaulį, ir kokios naudos iš jo gali gauti kiekvienas. Ji skirta kiekvienam, kuriam rūpi sužinoti, kokią įtaką dabartinis technologinis progresas padarys mūsų kasdienybei. Tai šviežia ir aktuali informacija norintiems žinoti, kas vyksta šiuolaikiniame pasaulyje. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS