(Ne)rimtas menas intelektualiame vakarėlyje | Diena.lt

(NE)RIMTAS MENAS INTELEKTUALIAME VAKARĖLYJE

Jei reikėtų vizualizuoti jauseną po gero, linksmo vakarėlio, kaip tai galėtų atrodyti? Tikriausiai – nereprezentatyviai. Galioja dėsnis, kad kuo vakarėlis geresnis, tuo diena, išaušusi po jo, yra sunkesnė. Pajausti vakarėlio nuotaiką kviečia virtuali paroda „Party. ART. Why so serious?“, organizuojama „IRGIgalerijos“. Kokios emocijos aplankys apžiūrėjus ją – priklauso nuo kiekvieno žiūrovo įsitraukimo, bet galvos tikrai neskaudės.

(Ne)rimtas

Parodoje pristatomais kūriniais menininkai kelia klausimą: kodėl menas turi būti rimtas? Apibrėžimą „rimtas menas“ kiekvienas meno gerbėjas paaiškintų savaip, bet galima būtų teigti, kad tai toks menas, kuris tyrinėja egzistencines, psichologines, socialines temas, neatitrūksta nuo nūdienos aktualijų, problemų. Vyrauja nuomonė, kad rimtas menas yra geras menas, nes jis skatina žiūrovą (susi)mąstyti. O koks menas yra laikomas nerimtu? Tikriausiai toks, kuris nesutelpa į griežtus rimto meno standartus.

Intelektuali pramoga

Šioje parodoje standartų visai nėra. Žiūrovas į meno kūrinius raginamas pažvelgti ne kaip į muziejaus ar parodos eksponatus (šalia kurių kabo sudėtingi aprašymai, kurių negalima liesti), bet kaip į intelektualią pramogą. Tiek savo koncepcijomis, tiek raiškos priemonėmis: tapyba, fotografija, skulptūra, koliažai, performanso menas, interneto menas – darbai yra labai skirtingi, bet juos jungia žaismingumas (idėjos, eksponavimo būdo), kuris būdingas ir vakarėliui. Juk vakarėlis – šventė, kurios dalyviai turi lūkesčių atitrūkti nuo realybės, negalvoti apie rimtus dalykus, užsimiršti.

Gertrūda Šuminaitė. After all 3. / Galerijos nuotr.

Todėl vieni kūrėjai, žiūrovui uždėję įsivaizduojamus rožinius akinius, perkelia jį laiku atgal į nostalgiją keliančias Kauno vietas (Vaporwave Kaunas), kiti, priešingai, skraidina į ateitį, parodydami, kas jo laukia vakarėliui pasibaigus (Gertrūda Šuminaitė). Jei nei praeitis, nei ateitis žiūrovui neįdomios, menininkai siūlo persikelti į mėgstamą kompiuterinį žaidimą, naudojantis jų kurtais žaidimui reikalingais artefaktais (Domas Mykolas). Kadangi vakarėlis yra socialinė erdvė, autoriai kūriniuose gilinasi ir į santykių temą, nebanaliai žvelgdami į artumą, intymumą (Gintarė Konderauskaitė), subtiliai prisiliečia prie neišsemiamos meilės temos (Aira Urbanavičūtė). Meilė gali būti įvairių formų, todėl virtualiojoje ekspozicijoje menininkai paskatina pagalvoti ir apie tai, ar kiekvienas iš mūsų kasdienybėje nestokojame meilės kitokiems, nei esame patys, ir ar tolerancija, kurią deklaruojame, tikrai neturi ribų (Lilija Gotautaitė).

Malonumai

Virtualusis parodos formatas suteikia galimybę, į kūrinius žvelgiant per ekraną, susikurti nedidelę asmeninę šventę. Muziejinėje ar galerinėje erdvėje tai būtų neįmanoma, o virtualioji paroda juda kartu su žiūrovu, todėl gali būti perkeliama iš vienos lokacijos į kitą, ja galima mėgautis vienam ar pasikviesti draugus. Ekspozicija neįpareigoja žiūrovo būti rimtu, nuosekliu stebėtoju, vertintoju. Joje yra pakankamai erdvės – tiek mintims, tiek estetiniams ar intelektualiniams malonumams. Enjoy it (liet. Pasimėgaukite).

Parodos dalyviai: Gintarė Konderauskaitė, Gertrūda Šuminaitė, Vaporwave Kaunas, Aira Urbonavičiūtė, Domas Mykolas, Lilija Gotautaitė.

GALERIJA

  • Lilija Gotautaitė. Life’s a drag.
  • Gertrūda Šuminaitė. After all 3.
  • Vaporwave Kaunas. Resurrect at Night.
Galerijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS