Netikėtai atrasta viduramžių šachmatų figūra bus parduota už milijoną eurų | Diena.lt

NETIKĖTAI ATRASTA VIDURAMŽIŲ ŠACHMATŲ FIGŪRA BUS PARDUOTA UŽ MILIJONĄ EURŲ

Viduramžių šachmatų figūrėlė antradienį Londono aukcione gali būti parduota už daugiau nei milijoną eurų. Maždaug du šimtus metų dingusia laikyta „sargybinio“ figūra visą laiką gulėjo viename stalčiuje Edinburge, skelbia „Euronews“.

Edinburgo antikvariato prekeivis šachmatų figūrėlę nusipirko 1694 metais už 5 svarus. Ji prekeivio šeimoje buvo perduodama iš kartos į kartą.

Ši „sargybinio“ figūrėlė, kuri atitinka šių laikų bokštą, yra žinomiausio Luiso viduramžių šachmatų rinkinio dalis.

1831 metais komplektas buvo rastas Luiso saloje, Škotijoje. Pagal vietovę buvo pavadintas ir visas rinkinys iš 93 figūrų. 82 dabar yra laikomos Britų muziejuje Londone ir 11 Nacionaliniame Škotijos muziejuje. Dauguma šių figūrų yra išskaptuotos iš jūrų vėplių ilčių, manoma, kad jos pagamintos 12–13 amžiuje, Trondheime, Norvegijoje.

Likusių penkių rinkinio figūrėlių vieta nėra žinoma. „Sargybinis“ taip pat nuo 1831 metų buvo laikomas dingusiu, vis dėlto specialistai neseniai atrado, kad figūra priklauso vienai Škotijos šeimai ir buvo laikoma Edinburge. Šeimos atstovas sakė, kad figūrėlė įkvėpė daugelį šeimos kartų ir buvo laikoma Europos civilizacijos simboliu. „Sargybinio“ figūrėlė yra pirmasis radinys iš dingusios Luiso šachmatų rinkinio dalies, antradienį ji bus parduota Londono aukcione.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS