„New York Times“ Los Andžele pristatė G. Žickytės ir M. Alberdi filmą | Diena.lt

„NEW YORK TIMES“ LOS ANDŽELE PRISTATĖ G. ŽICKYTĖS IR M. ALBERDI FILMĄ

  • 0

Rugsėjo 12 d. vakarą prestižinėje peržiūrų serijoje Los Andžele parodytas režisierių Giedrės Žickytės ir Maite Alberdi filmas „Čia aš tik svečias“ („I’m Not From Here“, 2016, Lietuva, Čilė, Danija).

Geriausius metų dokumentinius filmus Amerikos publikai bei kino industrijos specialistams pristatantys Tarptautinės dokumentikos asociacijos (IDA) organizuojami kino seansai yra svarbus apdovanojimų sezono akcentas. „The New York Times“ šiose peržiūrose rengia išskirtinę programą „Op-docs“, skirtą geriausiems trumpametražiams dokumentiniams filmams, kurie kartu su kūrėjų interviu pristatomi „The New York Times” internetinėje platformoje.

„Į filmo pristatymą Los Andželo kino teatre buvo rezervuotos visos vietos ir ne visi norintys galėjo patekti, pirmenybė buvo teikiama Akademijos nariams. Sausakimša kino salė nėra toks įprastas dalykas Los Andželui, kur auditorija yra išlepinta renginių gausos ir pakviesti daug žmonių nėra paprasta. Tačiau šitos peržiūrų serijos yra plačiai žinomos bei vertinamos Amerikos kino industrijoje ir mums buvo didelė garbė tapti „New York Times“ „Op-docs“ pristatymo dalimi. Publika reagavo labai šiltai, nuo pat pirmųjų kadrų reiškė savo emocijas, plojo. Prisipažinsiu – prieš filmo pristatymą labai jaudinausi,nors, atrodo, jau esu įpratusi prie filmų pristatymų užsienio auditorijai įvairiausiuose kino festivaliuose, tačiau šįkart tai visai kitas atvejis ir reikšmingas žingsnis abiejų mūsų su Maite karjeroje“, – sakė G. Žickytė.

Iš viso tą vakarą buvo pristatyti keturi filmai. Po programos pristatymo vyko Tarptautinės dokumentikos asociacijos vadovo Simono Kilmurry moderuojama diskusija, kurioje dalyvavusi režisierė G. Žickytė atsakė į susirinkusios publikos klausimus. Ketvirtadienį Giedrės laukia filmo pristatymas San Fransiske.

Filme „Čia aš tik svečias“ pasakojama apie Josebę, kuriai kiekvieną dieną tenka iš naujo suvokti, jog ji gyvena ne Ispanijos Baskų krašte, kuriame prabėgo jos jaunystė, o senelių namuose Čilėje. Filme subtiliai paliečiamos atminties sutrikimų ir identiteto temos, atskleidžiama, kokie kertiniai gyvenimo momentai išlieka, kai nebepajėgiama prisiminti net to, kas įvyko vakar.

„Čia aš tik svečias“ – bendras lietuvės G. Žickytės ir Čilės režisierės M. Alberdi kūrinys, Lietuvos kino centro ir tarptautinio Kopenhagos dokumentinių filmų festivalio programos CPH:DOX LAB“ bendradarbiavimo rezultatas. Programos metu režisierės kartu pradėjo vystyti filmo idėją, kuri transformavosi į 25 min. dokumentinį filmą „Čia aš tik svečias“.

„Mus abi domino atminties ir ypač jos netekimo klausimai. Rinkdamos informaciją apie Alzheimerio sindromą sužinojome, jog pradinėje ligos stadijoje žmonės aiškiausiai prisimena ankstyvą vaikystę – dažnai atsiminimai būna tokie ryškūs, tarytum tik ką išgyventi. Svarstėme, kaip šioje situacijoje jaustųsi ligos paveiktas imigrantas, asmuo, kurio vaikystės namai radikaliai skyrėsi nuo vėlesnės gyvenamos vietos“, – filmo idėją pristatė G. Žickytė.

Sėkmingai svarbiausiuose pasaulio dokumentinio kino festivaliuose pasirodęs darbas jau pelnė pagrindinius prizus „Visions du Réel” (Šveicarija), „Sheffield Doc/Fest“ (Didžioji Britanija), „Prix EFA Krakow 2016“ (Lenkija), bei apdovanojimus kituose tarptautiniuose festvaliuose ir yra nominuotas Europos „Oskarais“ vadinamų Europos kino apdovanojimų geriausio trumpametražio filmo kategorijoje.

Filmo „Čia aš tik svečias“ nacionalinė premjera numatyta lapkričio mėnesį, Europos šalių kino forume „Scanorama“. 

Organizatorių nuotr.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS