„Oskaro“ apdovanojimams Lietuva teikia G. Žickytės filmą „Šuolis“ | Diena.lt

„OSKARO“ APDOVANOJIMAMS LIETUVA TEIKIA G. ŽICKYTĖS FILMĄ „ŠUOLIS“

  • 0

Šiemet Lietuvos pretendentu siekti „Oskaro“ tapo Giedrės Žickytės dokumentinis filmas „Šuolis“.

Kaip antradienį informavo Lietuvos kino centras, šiam filmui bus suteikta galimybė pretenduoti ir į geriausio tarptautinio, ir į dokumentinio filmo nominacijas „Oskaro“ apdovanojimuose. Pretendento į „Oskarą“ rinkimų atranką organizuoja Lietuvos kino centras ir Lietuvos kinematografininkų sąjunga.

„Dėkoju komisijai už pasitikėjimą „Šuoliu“. Laisvės tema man visada buvo svarbi, ir Simo drąsus šuolis, Šaltojo karo metais sujaudinęs ir suvienijęs tūkstančius žmonių abipus Atlanto, įkvėpė mane papasakoti jo istoriją. Tikiuosi, kad jis įkvėps ir kitus dabartiniame neramiame pasaulyje“, – teigia režisierė G. Žickytė.

Anot menininkės, ši istorija parodo, kad kiekvienas žmogus, kiekvienas poelgis yra svarbus ir turi prasmę ir kad „laisvės troškimas nesunaikinamas net ir tamsiausią valandą“.

Šiais metais dėl teisės kandidatuoti į prestižinį apdovanojimą rungėsi keturi lietuviški filmai, jau pastebėti ir įvertinti tarptautiniuose kino renginiuose: Jurgio Matulevičiaus „Izaokas“, Andriaus Blaževičiaus „Bėgikė“, Tomo Smulkio „Žmonės, kuriuos pažįstame“ bei minėtas G. Žickytės filmas.

Filmas „Šuolis“ yra kone daugiausia tarptautinių kino festivalių aplankęs ir apdovanojimų sulaukęs pastarųjų metų lietuviškas kino filmas, teigiama pranešime.

Dokumentinė istorija pasakoja apie lietuvių jūreivį Simą Kudirką, sovietmečiu peršokusio iš sovietinio laivo į Jungtinių Valstijų pakrančių apsaugos katerį ir pasiprašė politinio prieglobsčio.

Tai filmas, kuris praktiškai neturi trūkumų.

Atrankos komitetą Lietuvoje šiemet sudarė komisijos pirmininkas, režisierius Linas Mikuta, kino kritikė Živilė Pipinytė, režisierius Algimantas Puipa, animacinio kino kūrėjas ir prodiuseris Valentas Aškinis, kino kritikė Lolita Bytautaitė, prodiuseris Arūnas Stoškus ir garso režisierius Jonas Maksvytis.

L. Mikuta, motyvuodamas komisijos pasirinkimą, teigė, jog tai – „jaudinantis bei meistriškai sukurtas dokumentinio kino pasakojimas apie paprasto žmogaus nepaprastą drąsos aktą“.

„Filmas išsiskiria savo profesionalumu ir įtaigumu ir, be abejonės, yra vienas ryškiausių pastarojo laiko kino kūrinių Lietuvoje. Tai filmas, kuris praktiškai neturi trūkumų“, – teigė L. Mikuta.

Filmui tapus oficialiu Lietuvos kandidatu į „Oskarą“, kelias iki nominacijos į apdovanojimą dar nesibaigia. Akademijos komitetai iš visų pasaulio šalių nominuotų pretendentų atrinks geriausius užsienio šalių filmus ir paskelbs finalinį penketuką, kuris ir pateks į galutinį nominuojamų filmų sąrašą, tik vienas jų pelnys „Oskarą“.

Pastaruosius metus Lietuvai atstovavo Alantės Kavaitės „Sangailės vasara“ (2015 metai), Kristijono Vildžiūno „Senekos diena“ (2016 metai), Šarūno Barto filmas „Šerkšnas“ (2017 metai), Arūno Matelio filmas „Nuostabieji Lūzeriai. Kita planeta“ (2018 metai), Audriaus Stonio ir latvių režisierės Kristinos Briedės dokumentinis filmas „Laiko tiltai“ (2019 metai), o praėjusiais metais pretendentu išrinktas lietuvių režisieriaus Karolio Kaupinio vaidybinis filmas „Nova Lituania“.

JAV kino meno ir mokslo akademijos „Oskaro“ premijų įteikimo 94-oji ceremonija vyks kovo 27 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS