Panevėžyje atidaromas S. Eidrigevičiaus kūrybos centras „Stasys Museum“ | Diena.lt

PANEVĖŽYJE ATIDAROMAS S. EIDRIGEVIČIAUS KŪRYBOS CENTRAS „STASYS MUSEUM“

  • 2

Panevėžyje atidaromas tapytojo, grafiko, rašytojo, knygų iliustratoriaus, performansų autoriaus Stasio Eidrigevičiaus menų centras „Stasys Museum“.

Kaip rašoma po pristatymo ketvirtadienį išplatintame pranešime, muziejuje bus eksponuojama gausi menininko kūryba ir vykdomi tarptautinio bendradarbiavimo projektai. Atidarymo proga į Panevėžio miestą atvyko ir pats S. Eidrigevičius.

Visuomenei muziejus duris atvers penktadienį.

Čia taip pat veiks gastronominė kavinė, lankytojai galės pasigrožėti Panevėžio miesto vaizdais, atsiveriančias iš panoraminės stogo terasos. 

„Pasaulyje puikiai žinomo menininko S. Eidrigevičiaus menų centro atidarymas Panevėžyje – nacionalinės svarbos ir reikšmės kultūros įvykis. Neabejoju, kad „Stasys Museum“ taps tarptautiniu reiškiniu, ryškiai žyminčiu Panevėžį ir Lietuvą kultūros bei meno pasaulio žemėlapyje“, – pranešime teigė Panevėžio meras Rytis Račkauskas.

Muziejus atidarytas po beveik aštuonerius metus trukusių ginčų, svarstymų ir statybų. Panevėžio meras su pasaulyje žinomu menininku ketinimų protokolą dėl tokio centro įkūrimo pasirašė 2016 metų rugsėjį.

„Statys Museum“ įkurtas vietoje buvusio kino teatro „Garsas“. Pastatą sudaro keturi antžeminiai ir vienas rūsio aukštas, kur įrengtas vestibiulis, meno kūrinių saugykla, įvairios ūkinės paskirties zonos, automobilių stovėjimo aikštelė.

240 kvadratinių metrų dydžio modernioje, drėgmės ir temperatūros režimą palaikančioje kūrinių saugykloje šiuo metu laikoma apie 1,2 tūkst. S. Eidrigevičiaus muziejui padovanotų įvairių tapybos, grafikos, fotografijos, ekslibrisų ir kitų darbų.

Pirmajame muziejaus aukšte veiks informacijos centras, kavinė, parduotuvė, kasos.

Antrasis pastato aukštas skirtas transformuojamai erdvei, kuri, esant poreikiui, bus pritaikoma įvairiems renginiams, konferencijoms. Edukacijoms yra skirta atskira erdvė. Šalia patalpose su antresoliniu aukštu įsikurs „Stasys Museum“ administracija. Trečiasis pastato aukštas skirtas nuolatinei S. Eidrigevičiaus kūrinių ekspozicijai. Ketvirto aukšto ekspozicijų salėje bus rodomos keičiamos parodos.

Nuo penktadienio muziejuje lankytojai galės išvysti pirmąją muziejaus parodą, pristatančią S. Eidrigevičiaus kūrybą „ICON-O-STASYS“.

Kūrybos ekspozicija bus keičiama kelis kartus per metus ir apims tapybą, fotografiją, ekslibrisus, plakatus, skulptūras.

Per savo gyvenimą S. Eidrigevičius surengė daugiau kaip 100 tarptautinių parodų ir pelnė daugiau kaip 40 tarptautinių apdovanojimų.

Menininko kūrinių yra žymiose kolekcijose visame pasaulyje, tarp jų – Britų muziejuje Londone, Dekoratyvinių menų muziejuje Paryžiuje, Meno ir amatų muziejuje Hamburge, Dizaino muziejuje Ciuriche, Nacionalinėje bibliotekoje Vašingtone, Vatikano muziejuje, Ginzos grafikos galerijoje Tokijuje ir kitur.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Rūtenis

Svarbu, kad mokesčių mokėtojams nekainuotu to monstro išlaikymas, bet ale kur tau, pasvajokit, įtaisė atkištą ranką.

klausimas

O kas bus .. salia muziejaus.. tame siltnamyje..?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS