Parodoje uostamiesčio „si:said“ galerijoje A.Jonkutė galynėsis su laiku | Diena.lt

PARODOJE UOSTAMIESČIO „SI:SAID“ GALERIJOJE A.JONKUTĖ GALYNĖSIS SU LAIKU

  • 0

Penktadienį 18 val. galerijoje „si:said“ Klaipėdoje atidaroma tapytojos Agnės Jonkutės paroda „Akmuo į mano daržą“.

Naujausiame savo darbų cikle dailininkė veda per laiką, jo nesustojamą sruvenimą. „Gyvendamas žmogus nešasi praėjusį laiką bei ateities vizijas, dabartis yra tik akimirka. Šiame darbų cikle man įdomu pasekti laiką ir jo tėkmę. Dar įdomiau pajusti labai seniai praėjusį laiką arba paliktus jo pėdsakus“, – sakė kūrėja.

Ji, pasitelkdama daiktus, bando sučiupti laiką už skverno. Pastarieji taip pat panirę į laiko matmenį.  Agnei įdomu „pasmerkti“ daiktus, užsibūti laiko tėkmėje, pavyzdžiui, pasinaudoti sąlygomis, kai popieriuje „lieka“ akmuo, tiksliau jo formos ženklas, t.y. akmuo ir laikas: popierius pagelsta, akmens vietoje išlieka akmens pėdsakas, toks, koks yra, tiksliau, buvo tam tikru metu. Taip tarsi atrastas būdas užfiksuoti akmens šešėlius, arba laiko tapsmą erdve. Menininkei taip pat svarbi forma, daiktų proporcijų atkartojimas, kur forma kartu yra ir kanonas.

Prieš trejetą metų menininkė lankėsi Zadare (miestas pietinėje Kroatijoje), kur „akmeninė kultūra“ jai leido fiziškai pajusti amžius ir tūkstantmečius, priartėti prie „ilgesnio nei tu pats“ laiko. Kartu su savimi nešama dabartis, anot Agnės, vaikštinėja 2000 metų senumo statinyje, apžiūrinėja ritualinius VII–IX a. indus... „Tai ir tapo pagrindiniu šios parodos impulsu. Žmogaus nebėra, bet objektai, kuriuos lytėjo, tvėrė to žmogaus rankos, išlikę... Tai lyg bandymas prisiliesti prie laiko, ilgesnio už žmogaus gyvenimą“, – aiškino dailininkė.

A.Jonkutė (g. 1974) 1997–2003 m. studijavo Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės institute. 2009 m. meno mugėje „ArtVilnius’09“ ji pripažinta geriausia jauniausia menininke. Šiuo metu gyvena Kaune, aktyviai dalyvauja kūrybinėje veikloje Lietuvoje ir užsienyje.

A.Jonkutės darbų paroda „si:said“ galerijoje (Galinio Pylimo g. 28) veiks iki lapkričio 9 d.

Meno vadybininkės Skaistės Kazarauskaitės šiąvasar Klaipėdoje atidarytos šiuolaikinio meno galerijos „si:said“ projektą remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS