Poetui M. Nastaravičiui įteikta J. Ivanauskaitės premija | Diena.lt

POETUI M. NASTARAVIČIUI ĮTEIKTA J. IVANAUSKAITĖS PREMIJA

Vilniaus knygų mugėje poetui ir dramaturgui Mindaugui Nastaravičiui už eilėraščių knygą „Bendratis: vieno eilėraščio istorija“ įteikta Jurgos Ivanauskaitės premija. Šią knygą išleido leidykla „Tyto alba“.

Atsiimdamas premiją M. Nastaravičius dėkojo J. Ivanauskaitės artimiesiems ir šiltu žodžiu prisiminė rašytoją.

„Jurgos Ivanauskaitės premijos įteikimas pirmiausia yra galimybė prisiminti rašytojos asmenybę, jos atvirumą pasauliui, atvirumą kitoms kultūroms, jos sugebėjimą, retą sugebėjimą mūsų literatūroje, mūsų kultūroje, būti ir gera, ir populiaria rašytoja. Apie Jurgą Ivanauskaitę galvojame kaip apie rašytoją. Bet čia yra žmonių, kurie apie ją galvoja, ją prisimena kiekvieną dieną. Todėl pirmiausia dėkoju ir džiaugiuosi būdamas šalia Jurgos mamos Ingridos ir sesers Radvilės“, – už premiją dėkojo M. Nastaravičius.

Pasak jo, kuriant knygos dizainą, buvo siekiama, kad knyga būtų nepastebėta.

„Rinkomės tokią nedidelę, pradžioje norėjome kurti mobilaus telefono dydžio, kad ji būtų kuo mažesnė. Ir tas sprendimas ant knygos viršelio dėti eilėraštį, o leidyklą, pavadinimą ir autorių ant ketvirto viršelio jis mums kūrybiškai buvo įdomus ir mums jis buvo smagus. Leidykla į tai žiūrėjo pradžioje gana skeptiškai, bet aš vis tiek džiaugiuosi, kad leidėjas sutiko tokią knygą leisti“, – sakė M. Nastaravičius.

„Bendratis: vieno eilėraščio istorija“ autorius paliečia mažai lietuvių poezijoje nagrinėjamą temą – tėvo ir sūnaus santykį.

J. Ivanauskaitės vardo premija teikiama kasmet ne vyresniam nei 45 metų lietuvių autoriui, per pastaruosius dvejus metus išleidusiam knygą, kurios turinys atitinka formuluotę „Už laisvą, atvirą ir drąsią kūrybinę raišką“. Antrą kartą tam pačiam autoriui premija neskiriama.

45-erių metų riba pasirinkta todėl, kad būdama būtent tokio amžiaus mirė pati rašytoja J. Ivanauskaitė.

Šiemet premijai taip pat buvo pasiūlyti: Monika Budinaitė už romaną „Selfų slėnis“, Marius Burokas už eilėraščių knygą „Švaraus buvimo“, Marijus Gailius už romaną „Oro“, Marius Povilas Elijas Martynenko už tekstus malonumui sužadinti „Be penkių pasaulio pradžia“, Kastytis Sarnickas už romaną „Turnė“, Lina Laura Švedaitė už dokumentinės prozos ir esė knygą „Laiškai hipokampui“, Rebeka Una už romaną „Šeštadienį, aštuntą valandą“ ir Artūras Valionis už eilėraščių knygą „Ą-mol“.

M. Nastaravičius (g. 1984) yra trijų eilėraščių knygų autorius: „Dėmėtų akių“ (2010), „Mo“ (2014) ir „Bendratis“ (2018). Jis taip pat rašo pjeses, bendradarbiauja su įvairiais Lietuvos teatrais. Už kūrybą M. Nastaravičius įvertintas Jaunojo jotvingio, Julijono Lindės-Dobilo, Kultūros ministerijos jaunojo menininko premijomis, už dramaturgiją yra pelnęs „Auksinį scenos kryžių“.

J. Ivanauskaitės vardo premiją įsteigė J. Ivanauskaitės kūrybos paveldo centras ir leidykla „Tyto alba“. Laureatui be piniginės premijos įteiktas ir diplomas bei drambliukas iš J. Ivanauskaitės kolekcijos. 

Vilniaus knygų mugės paskutinė diena

G. Skaraitienės/Fotobanko nuotr.

GALERIJA

  • Poetui M. Nastaravičiui įteikta J. Ivanauskaitės premija
  • Poetui M. Nastaravičiui įteikta J. Ivanauskaitės premija
  • Poetui M. Nastaravičiui įteikta J. Ivanauskaitės premija
Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vaje

Jurgos Ivanovos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS