Poezijos ir muzikos vakaruose „Tarp dviejų pasaulių“ – netikėti garso žaismai, vienijantys širdis | Diena.lt

POEZIJOS IR MUZIKOS VAKARUOSE „TARP DVIEJŲ PASAULIŲ“ – NETIKĖTI GARSO ŽAISMAI, VIENIJANTYS ŠIRDIS

„Ten, kur baigiasi žodžiai, prasideda muzika“, – sakė Heinrichas Heine. Bet juk ten, kur prasideda muzika, žodžiai ne visuomet baigiasi. Kai muzika ir žodžiai susijungia, gimsta meno kūrinys, komunikuojantis dvejopai: jausmus perteikiančiais muzikos garsais ir poetine minčių raiška.

Muzika ir poezija susitinka renginių cikle „Tarp dviejų pasaulių“, kuriame poetas Rimvydas Stankevičius, vargonininkas ir kompozitorius Rimvydas Mitkus, trimitininkai ir kompozitoriai Saulius Petreikis ir Linas Rupšlaukis sujungia savo kūrybines patirtis. Vientisame valandos trukmės kūrinyje atsiskleidžia netikėti garso žaismai, vienijantys ne tik skirtingų žanrų menus, bet ir kūrėjų bei klausytojų širdis.

Poeto R. Stankevičiaus žodžiais tariant, pavadinimas „Tarp dviejų pasaulių“ savyje talpina daug skirtingų prasmių: gali reikšti muzikos ir poezijos, sakralios ir pasaulietinės kultūrų, materialaus ir metafizinio pasaulių jungtis. Dvilypumas atsiskleidžia ir poeto kūryboje.

„Mano poezija reflektuoja šiapus ir anapus santykį. Žmogus linkęs tikėti, kad šiuo gyvenimu jo egzistencija nesibaigia, tad kiekvienas mūsų turi slaptą norą praskleisti užuolaidėlę ir išvysti tai, kas nujaučiama, tačiau neregima akimis“, – pasakoja R. Stankevičius.

Anot jo, poezija pati savaime yra gana sudėtingas menas. Klausytojui jį suvokti skambant muzikai yra kur kas lengviau. Skirtingų sričių menininkams buvo įdomu ieškoti tarpdisciplininių jungčių ir naujų kūrybos formų. Anot R. Stankevičiaus, buvimas savo saugiame kūrybiniame drabužyje kartais kelia pavojų subanalėti, o juk kiekvienas kūrėjas nori eiti platyn, gilyn, susilieti su kitomis meno šakomis.

Rimvydas Stankevičius. / Organizatorių nuotr.

Projekto „Tarp dviejų pasaulių“ atspirties tašku tapo R. Stankevičiaus žodinė kūryba. Pasak kompozitoriaus S. Petreikio, pagrindinis vyksmas yra tekste, muzikos paskirtis čia – lydėti žodį, netrukdant jam laisvai skambėti. Muzikinėje projekto drobėje susipina klasikinės, šiuolaikinės ir world žanro muzikos elementai. Kūrėjams buvo svarbu atrasti glaudų tarpusavio ryšį ir kurti bendrą nuotaiką. Kompozitorius L. Rupšlaukis kūrybinio procesu metu sako pirmiausiai įsiklausęs į poeziją, kuri nusako muzikos atlikimo ir kontakto su kitais muzikantais niuansus. „Muzikoje yra nemažai improvizacijos, tad kiekvienas koncertas bus vis kitoks. Nors žodiniai tekstai tie patys, kaskart skiriasi Rimvydo dikcija, nuotaikos. Mes, muzikantai, į tai reaguojame. Tai kuria vis skirtingą skambesį“, – įspūdžiais apie projektą dalinasi L. Rupšlaukis.

Grįžau kupinas šviesos. Man, menininkui, tai nepaprastai svarbu.

„Tarp dviejų pasaulių“ keliauja per netradicines erdves – mažų Lietuvos miestų bažnyčias. „Nedidelius miestelius pasirinkome sąmoningai, jų bendruomenėms norėdami padovanoti tai, kas įprastai yra prieinama tik didmiesčių gyventojams. Mūsų vienos dalies meninis vyksmas gražiai įsikomponuoja į sakralias erdves, suteikia džiaugsmo ne tik klausytojams, bet ir mums patiems“, – jau įvykusių koncertų Pumpėnuose ir Rokiškyje įspūdžiais dalinasi kompozitorius ir trimitininkas S. Petreikis.

Poetas R. Stankevičius pasakoja, jog dalyvavimas projekte jam yra išskirtinė meninė ir dvasinė patirtis. „Labai džiaugiuosi atrasta derme Rimvydu, Sauliumi ir Linu. Įspūdį man paliko ir publika“ , - sako jis. Koncerto Pumpėnų bažnyčioje paklausyti atėjo daug seserų ir brolių vienuolių, kurie prieš renginį ir po jo dūko su vaikais, šventoriuje žaidė futbolą.

R. Stankevičius džiaugiasi, kad renginio atmosfera atskleidė pakitusį žmogaus santykį su religija, kuriame akcentuojama ne Dievo baimė, o Dievo meilė. „Grįžau kupinas šviesos. Man, menininkui, tai nepaprastai svarbu“, – sakė poetas. Pasak L. Rupšlaukio, sakralią „Tarp dviejų pasaulių“ atmosferą sukuria ne vien bažnytinės erdvės,  bet ir R. Stankevičiaus poezija. „Sakralumas labiausiai atsiskleidžia per šviesius poezijos potėpius, kuriuos atspindi ir muzika. Net jei nuotaika būna melancholiška ar niūri, ji vis tiek spinduliuoja šviesą“, – sako kompozitorius.

Pasiklausyti R. Stankevičiaus poezijos ir R. Mitkaus, S. Petreikio ir L. Rupšlaukio komponuotos ir atliekamos muzikos dar bus galima rugsėjo 28 d. 18:30 val. Linkuvos Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčioje bei rugsėjo 29 d. 18:30 val. Anykščių Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje.

GALERIJA

  • Linas Rupšlaukis
  • Rimvydas Mitkus
  • Rimvydas Stankevičius
  • Linas Rupšlaukis
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS