Portlišo bendruomenės lietuviai parengė airiams dovaną | Diena.lt

PORTLIŠO BENDRUOMENĖS LIETUVIAI PARENGĖ AIRIAMS DOVANĄ

Airijos Portlišo bendruomenės lietuviai parengė airiams dovaną. Alytaus rajone, Butrimonių heraldikos centre sukurtas Airijos vienytojo karvedžio Briano Boru, prieš tūkstantį metų laimėjusio Klontarfo mūšį, stilizuotas istorinis herbas po savaitės bus įteiktas airiams per iškilmes Šarlevilio pilyje. Jos ir bus skirtos paminėti mūšio tūkstantmetį.

Idėja sukurti stilizuotą herbą Airijos karaliui ir karvedžiui V. Borui kilo Tarptautinio lietuvių heraldikos fondo įkūrėjams, gyvenantiems Airijoje, Portlišo mieste ir iš ten prieš pusmetį grįžusiam skulptoriui Dariui Miliauskui. Vienuolika metų praleidęs Airijoje skulptorius sako, kad svetur gyvenantys lietuviai privalo žinoti ir gerbti ne tik savo šalies istoriją, tačiau ir tos valstybės, kurioje įleidę šaknis.    

„Čia Alytaus rajone Butrimonyse aš duodu startą, uždedu sparnus šitam herbui ir tegul skrenda į garbingą vietą, kur primins, kad lietuviai gerbia šalį, kurioje jie yra“, – sakė skulptorius Darius Miliauskas.

Karaliaus B. Boru giminės herbas – trys liūtai simbolizuojantys drąsą ir stiprybę, o virš šalmo iškilusi ranka su kardu – teisingumą. Po herbu skulptorius airiškai užrašė – stipri ranka virš visko. B. Boru laikomas sėkmingiausiu airių karvedžiu, dėl nuolatinių jo pergalių įtvirtinant savo valdžią, ir tuo pat metu vienijant susiskaldžiusias provincijas ir karalystes.    

Airijoje Klontarfo mūšio tūkstantmečio iškilmės numatytos po savaitės, Šarlevilio pilyje. Ten lietuviai ir įteiks herbą, kuris kaip planuojama bus eksponuojamas Klontarfo muziejuje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS