Praėjus pusmečiui po pasikėsinimo S. Rushdie išleidžia naują romaną | Diena.lt

PRAĖJUS PUSMEČIUI PO PASIKĖSINIMO S. RUSHDIE IŠLEIDŽIA NAUJĄ ROMANĄ

  • 0

Praėjus pusmečiui po užpuolimo britų rašytojas Salmanas Rushdie (Salmanas Rušdis) antradienį išleis savo naują romaną „Victory City“ – epinį pasakojimą apie XIV amžiaus moterį, kuri valdo miestą nepaklusdama patriarchaliniam pasauliui.

Šis romanas, parašytas prieš Jungtinėse Valstijose įvykdytą išpuolį peiliu, per kurį Indijoje gimęs rašytojas vos nežuvo, stilizuotas kaip istorinio epo vertimas iš sanskrito kalbos.

Ilgai lauktame kūrinyje pasakojama apie jauną našlaitę Pampą Kampaną, kuriai deivė suteikė stebuklingų galių ir kuri dabartinės Indijos teritorijoje įkūrė Bisnagos arba Pergalės miestą.

75 metų S. Rushdie dėl savo fizinės būklės nepristatinės savo 15-ojo romano, bet jo agentas Andrew Wylie (Endrius Vailis) laikraščiui „The Guardian“ sakė, kad jis sveiksta.

Rugpjūčio 12 dieną rašytojas buvo užpultas, kai ruošėsi kalbėti konferencijoje Šatokvos mieste Niujorko valstijoje, netoli Erio ežero.

Rašytojas daug metų gyveno slapstydamasis po to, kai pirmasis Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ruhollah Khomeini (Ruhola Chomeinis) įsakė jį nužudyti dėl, jo manymu, šventvagiško romano „Šėtoniškos eilės“ (The Satanic Verses) pobūdžio.

Įtariamasis 24 metų Hadi Mataras iš Naujojo Džersio, turintis šaknų Libane, buvo suimtas iškart po išpuolio ir vėliau kaltės nepripažino.

„Žodžiai yra vieninteliai nugalėtojai“

S. Rushdie, natūralizuotas amerikietis, 20 metų gyvenęs Niujorke, neteko regėjimo viena akimi ir nevaldo vienos rankos, spalio mėnesį sakė A. Wylie.

Šis išpuolis sukrėtė Vakarus, tačiau jį sveikino musulmoniškų šalių, tokių kaip Iranas ir Pakistanas, ekstremistai.

Nors pats asmeniškai knygos nereklamuoja, S. Rushdie pradėjo bendrauti per socialinį tinklą „Twitter“, dažniausiai norėdamas pasidalyti spaudos atsiliepimais apie savo naująjį romaną.

Išleidus knygą taip pat planuojama surengti keletą renginių, įskaitant konferenciją su rašytojais Margaret Atwood (Margaret Atvud) ir Neilu Gaimanu (Nilu Geimanu), kuri bus transliuojama internetu.

Nuo tada, kai prieš jį buvo paskelbta fatva, dėl kurios jis buvo priverstas slapstytis, S. Rushdie vis dar atvirai gina žodžio galią.

Jo naujasis kūrinys pasakoja apie heroję, vykdančią misiją, kurios tikslas – „suteikti moterims lygias teises patriarchaliniame pasaulyje“, rašoma leidyklos „Penguin Random House“ santraukoje.

Knygoje pasakojama apie tai, kaip Pampa Kampana sukūrė miestą ir kaip jis žlugo.

„Per ateinančius 250 metų Pampos Kampanos gyvenimas glaudžiai susipina su Bisnagos gyvenimu – nuo jos tiesioginės sėjos iš stebuklingų sėklų maišelio iki tragiško žlugimo pačiu žmogiškiausiu būdu – dėl valdančiųjų išdidumo“, – priduriama pranešime.

Romanas baigiamas teiginiu: „Žodžiai yra vieninteliai nugalėtojai“.

Triumfas

JAV rašytojas Columas McCannas (Kolumas Makanas) laikraštyje „The New York Times“ rašė, kad naujajame romane jo draugas S. Rushdie pasakė „kažką labai gilaus“.

„Jis sako: „Jūs niekada neatimsite iš žmonių pagrindinio pasakojimo veiksmo. Pavojaus, net mirties akivaizdoje jis sugeba pasakyti, kad pasakojimas yra viena iš valiutų, kurią visi turime“, – rašo C. McCannas.

Žurnalas „The Atlantic“ kūrinį pavadino „triumfu – ne todėl, kad jis egzistuoja, bet todėl, kad jis be galo žavus“.

„Kai apie tai pagalvoji, Rushdie romanai yra stebuklas“, – priduriama žurnale „The Atlantic“.

Gimęs 1947 metais Mumbajuje, 1975-aisiais S. Rushdie išleido savo pirmąjį romaną „Grimus“, o po šešerių metų išgarsėjo visame pasaulyje su romanu „Vidurnakčio vaikai“ (Midnight‘s Children), už kurį Jungtinėje Karalystėje gavo „Booker“ premiją.

„Victory City“ JAV pasirodys antradienį, o JK – ketvirtadienį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS